Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των 785 εκατ. ευρώ για παλιές επιδοτήσεις, συνδεδεμένες και οικολογικά σχήματα.

Αρκετά χρήματα μοίρασαν τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, παλιές επιδοτήσεις για αρκετές χιλιάδες ΑΦΜ ξεμπλοκαρίστηκαν, χιλιάδες παραγωγοί πήραν τα χρήματα που περίμεναν και δικαιούντο, ωστόσο, η γκρίνια είναι μάλλον αναπόφευκτη αυτές τις ημέρες.

Καταρχήν πρέπει να σημειώσουμε πως, η προσπάθεια των ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ να “χωρέσουν” αιτήματα πληρωμής στα οικολογικά που ξεπερνούσαν τα 900 εκατ. ευρώ στο μισό μπάτζετ, αποδείχθηκε ομολογουμένως δύσκολη άσκηση. Κάπως έτσι έμειναν εκτός πληρωμής χιλιάδες παραγωγοί που αιτήθηκαν ένταξη στα οικολογικά, μέσω διοικητικών ελέγχων. Με αυτό τον τρόπο, αμέσως – αμέσως τα αιτήματα έπεσαν στα 700 εκατ. ευρώ.

Από κει και έπειτα τρεις δράσεις, οι 3, 8 και το 10, λέγεται πως δεν πληρώθηκαν καθόλου, ενώ πολύς κόσμος με αναβαθμίδες ακόμα και σε περιοχές με χωράφια που έχουν κλίση 45% έμειναν επίσης ολοσχερώς εκτός της πίστωσης. Τα ερωτηματικά που γεννιούνται στην προκειμένη περίπτωση είναι γιατί για παράδειγμα δεν έγινε επιλογή να μην πληρωθεί ολοσχερώς το τάδε ή το δείνα οικολογικό σχήμα… την ώρα που όπως μαθαίνουμε οι εκτάσεις που έχουν δηλωθεί στα βιολογικά για βαμβάκι και πληρώθηκαν κανονικά αγγίζουν τα 600.000 στρέμματα ή το καλαμπόκι, που τον Ιούλιο δεν είχε καν παραχθεί, τα 450.000 στρέμματα που επίσης πληρώθηκαν…

Ερωτηματικό επίσης παραμένει, γιατί αδικήθηκαν καλλιέργειες όπως οι ελιές, που πήραν μικροποσά, ενώ καλλιέργειες πυρηνόκαρπων έλαβαν μέχρι και 70-120 ευρώ το στρέμμα…

Από τις προηγούμενες επίσης ημέρες έχουν φθάσει στο Agronewsbomb παράπονα για τα υπόλοιπα ενιαίας 2023 που λίγα πληρώθηκαν, αλλά και για τα αποδεσμευμένα ΑΦΜ, που δεν φαίνεται να καλύπτουν όλη την Ελλάδα. Επί τούτου, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η προσπάθεια συνεχίζεται και οι αδικημένοι θα δικαιωθούν, λένε.

Προβλήματα με απλήρωτους παραγωγούς κάπως περιορισμένα αναφέρονται και στη συνδεδεμένη στο ρύζι, ενώ τα μεγαλύτερα ζητήματα με μη πληρωμές αφορούν στο καλαμπόκι, τα όσπρια, τα σανοδοτικά και τους σπόρους σποράς.

Από δω και πέρα τώρα όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε πριν τις Ευρωεκλογές να τρέξουν πληρωμές προγραμμάτων, αλλά και όλες οι εκκρεμότητες από τις χθεσινές πληρωμές. Τούτων δοθέντων αλλά και δεδομένης της πολύ δύσκολης πρότερης κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβαινε μέχρι λίγους μήνες πριν, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανένας ότι “πήγαν κι όλα στραβά” ή ότι η χθεσινή και η προχθεσινή πληρωμή ήταν σαν εκείνες του 2023… Και απ’ ό,τι μαθαίνουμε καθοριστική στις όποιες καλές εξελίξεις με τις πληρωμές, ήταν η συμβολή του παλιού αντιπροέδρου και παρ’ ολίγον προέδρου Γ. Κέντρου.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές:

Featured Image

Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 οι καταβολές στους δικαιούχους των ενισχύσεων που αφορούν στο έτος 2023.

Το συνολικό δικαιούμενο ποσό πληρωμής άγγιξε τα 785.339.750,21 ευρώ και αφορά σε 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών. Αναλυτικότερα στην πληρωμή συμπεριελήφθησαν η ειδική ενίσχυση βάμβακος, τα λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα και για πρώτη φορά στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ υλοποιούνται και πληρώθηκαν τα οικολογικά σχήματα.

Οι νέες αυτές συνθήκες προϋποθέτουν νέες διοικητικές πρωτοβουλίες και πρόσθετες ενέργειες, τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και από την πλευρά του Οργανισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και χρονική πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς. Για τους λόγους αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα ώστε να πραγματοποιηθούν διορθώσεις για τυχόν αστοχίες και προβλήματα που ενδεχομένως εντοπιστούν.

Επιπλέον πιστώθηκαν τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, αναδιανεμητικής και νεαρής ηλικίας γεωργών για το έτος 2023, καθώς επίσης και ποσά πληρωμής σε 6815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν για το έτος 2023 μετά από έλεγχο, πολλά από τα οποία παρέμεναν δεσμευμένα για περισσότερα από τρία έτη.

Αναφορικά με τη χορήγηση για τα καθεστώτα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδοτικών ψυχανθών, σπόρων σποράς και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καταχώρησης των ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις, προκειμένου ο Οργανισμός να πραγματοποιήσει σε συμπληρωματικές πληρωμές για τους δικαιούχους.

Σε ότι αφορά στη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Για όλα τα παραπάνω θα εκδοθούν σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις για τις προθεσμίες που θα τεθούν και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Με την ολοκλήρωση των πληρωμών ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα τον πλήγωσαν και θεμελιώνει την λειτουργική του κανονικότητα, την αξιοπιστία του με έγκαιρες, έγκυρες, διαφανείς, δίκαιες πληρωμές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες κοινοτικές και εθνικές νομικές διατάξεις και κανονισμούς. Η συνεχής, αδιάληπτη υποστήριξη και καθοδήγηση, της νέας Διοίκησης του Οργανισμού από την Πολιτική Ηγεσία του Εποπτικού θεσμικού Οργάνου δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την άρτια συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, το τραπεζικό ίδρυμα αλλά και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, αποτέλεσαν την βάση για την ανάταξη του Οργανισμού. Απαιτήθηκαν για ένα ολόκληρο τρίμηνο αδιάκοπες, νυχθημερόν προσπάθειες από όλους και βέβαια κυρίως τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Μονάδες και τα Γραφεία μας. Χωρίς την αυταπάρνηση και την προσήλωση των εργαζομένων τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image