Ο Παναγιώτης Νταβαρίνος με τα πρόβατα πολυκερατικής φυλής στο Agronewsbomb.

Είναι νέος σε ηλικία και τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφος, με έδρα στα Τοπόλιανα του νομού Ευρυτανίας. Μιλάει στο Agronewsbomb για την πολυκερατική φυλή προβάτων που εκτρέφει αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην κτηνοτροφία.

Παναγιώτη, πόσα χρόνια ασχολείσαι με την κτηνοτροφία και τι γίνεται στην περιοχή σου;

Είμαι τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφος, έχω 200 αιγοπρόβατα και συνολικά στο χωριό μου, στα Τοπόλιανα Ευρυτανίας, που είναι κοντά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, δραστηριοποιούμαστε 10 συνολικά κτηνοτρόφοι. Προσωπικά έχω αιγοπρόβατα και μεταξύ αυτών είναι και μια παλιά φυλή προβάτων, αυτόχθονη, πολυκερατική, η οποία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τη φυλή αυτή;

Τα συγκεκριμένα ζώα παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν 4,6 ακόμα και 8 κέρατα. Παλιά εκτρέφονταν εδώ στην περιοχή. Τα είχαν φέρει “στο σακούλι” οι προ-παππούδες μας. Μάλιστα για κάποια χρόνια είχε εξαφανιστεί ως φυλή, αλλά τελευταία είχαμε γέννες και επανήλθε. Συνολικά την εκτρέφουμε 25 χρόνια. Τα χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από τα ξενικά πρόβατα, είναι οι αποδόσεις σε γάλα και κρέας, αλλά κυρίως η ανθεκτικότητα στον καιρό και τις ασθένειες.

Featured Image

Έχετε έρθει σε συνεννόηση με τις Αρχές ώστε να διασωθεί και να πιστοποιηθεί η συγκεκριμένη φυλή;

Έχουμε κάνει επαφή με κάποια κέντρα αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, οπότε δεν το έχουμε προχωρήσει το ζήτημα.

Είστε σε μια ορεινή, ευαίσθητη περιοχή και καλείστε να επιβιώσετε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Σας βοηθά το κράτος καθόλου;

Αν πάρουμε ως παράδειγμα τι συνέβη με τις εξισωτικές που μας κόψαν τα χρήματα, αλλά και γενικότερα τις επιδοτήσεις, τότε δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει βοήθεια. Το γάλα το δίνουμε με τιμή 1,40 και ακούγεται και για νέα μείωση 2 λεπτών το κιλό τον τελευταίο μήνα. Οι ζωοτροφές μπορεί να έχουν υποχωρήσει, αλλά για εκμεταλλεύσεις όπως η δική μας, που είναι στα ορεινά, τα κόστη είναι τεράστια. Το τριφύλλι το παίρνουμε πολύ παραπάνω από τους συναδέλφους μας στα πεδινά, αλλά και το καλαμπόκι. Ζωοτροφές συνήθως προτιμάμε από το Αγρίνιο ή τη Λαμία.

Αν είχες απέναντί σου, τους υπεύθυνους του ΥπΑΑΤ, ποιο ήταν το μήνυμα που θα τους έστελνες;

Θα ήθελα να τους εκθέσω το πρόβλημα του κόστους παραγωγής, της ακρίβειας, αλλά και των λύκων, που κοντεύουν να αφανίσουν ολόκληρα κοπάδια. Πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα γιατί η κτηνοτροφία πάει στο γκρεμό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image