Ελάχιστοι είναι ακόμα οι παραγωγοί πατάτας στο Νευροκόπι που έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες, ενώ η μαζική και εντατική συγκομιδή του περιζήτητου προϊόντος του λεκανοπεδίου, αναμένεται να ξεκινήσει σε 20 ήμερες περίπου.

Γνωστά είναι σε γενικό επίπεδο τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπήρξαν με την σπορά της πατάτας στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου κατά την περίοδο της φετινής άνοιξης λόγω των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων.

Ο «Π.Τ.» έχει καλύψει διεξοδικά το θέμα όλο αυτό το διάστημα με συνεχή δημοσιεύματα και αυτό που είναι πλέον φανερό, είναι ότι η φετινή σοδειά θα είναι σημαντικά χαμηλή σε τονάζ, μιας και περίπου το 15%-20% των παραγωγών, δεν μπόρεσε τελικά να σπείρει.

Το ζήτημα που αφορά φέτος την πατάτα Κ. Νευροκοπίου, είναι ότι η συγκομιδή της θα είναι αρκετά χαμηλή σε ποσοστό 30% – 40% λιγότερο τονάζ από άλλες χρονιές.

Αυτά τονίζει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Βέσμελης, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι, η τιμή της πατάτας στον παραγωγό αυτή την ώρα είναι στα 0,50 λεπτά ευρώ.

Featured Image

Όπως σημειώνει ο κ. Βέσμελης, αυτή την ώρα λίγοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει δειλά – δειλά να μαζεύουν κάποιες ποικιλίες που είχαν σπαρθεί νωρίτερα, «παρ’ όλα αυτά είμαστε αρκετά πίσω για την συγκομιδή».

Τονίζει ο ίδιος ότι «η εντατική συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σε 20 μέρες περίπου», ενώ αναφερόμενος στην ποσότητα που αναμένεται να συγκεντρωθεί, αυτή θα είναι αρκετά χαμηλή από άλλες χρονιές. «Η ποσότητα γενικά θα είναι πεσμένη, μιας και φέτος δεν έχει σπαρθεί περίπου το 15%-20% της συνηθισμένης παραγωγής. Γενικά το τονάζ θα είναι πεσμένο και στο σύνολο θα είμαστε τουλάχιστον 30%-40% κάτω».

Ερωτώμενος για την τιμή παραγωγού, «αυτή την ώρα βρίσκεται στα 0,50 λεπτά ευρώ. Υπάρχει γενικά ζήτηση για το προϊόν γιατί και σε άλλα μέρη είχαν τα ίδια προβλήματα, εκτός από την Πελοπόννησο που έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Εκεί ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα. Αλλά στη Δράμα όμως και στην Κοζάνη και σε άλλα μέρη, έχει ζήτηση και ελπίζουμε από εκεί να καλύψουμε το κενό».

Ερωτώμενος για το ζήτημα των εργατών γης και κατά πόσο υπάρχει διαθεσιμότητα σ’ αυτό το πεδίο, σημειώνει ότι «η κατάσταση παραμένει σχετικά δύσκολη. Αν και ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει εντατικά την συγκομιδή, πάντως υπάρχει ζήτημα σοβαρό σε όλη τη χώρα. Εμείς εδώ στο Νευροκόπι έχουμε και ένα πλεονέκτημα ότι έχουμε δίπλα μας τη Βουλγαρία, παρ’ όλα αυτά και αυτοί έχουν μειωθεί, καθώς μεταναστεύουν προς Γερμανία και άλλες χώρες».

Featured Image