Η Σαρδηνία μετά την πρωτοπορία στην εκτροφή προβάτων, κερδίζει την πρωτιά και στον αριθμό των εκτρεφόμενων αιγών, με τα 281.434 κεφάλια (ζώα), ακολουθούμενη από την Καλαβρία με 109.425 ζώα και τη Σικελία με 96.964 εκτρεφόμενα ζώα.

Στη Σαρδηνία (επίσημα στοιχεία από την Εθνική Βάση Δεδομένων) υπάρχουν 4.246 φάρμες και παράγονται περίπου 17 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος ετησίως.

Η τιμή που πληρώνουν τόσο οι βιομήχανοι όσο και το συνεταιριστικό σύστημα το 2023 είναι περίπου 1,08 ευρώ το λίτρο, τιμή που θεωρείται από τους αιγοτρόφους πολύ χαμηλή για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το κόστος παραγωγής και να κάνουν την εκτροφή ικανοποιητικά κερδοφόρα. Σήμερα, λέει ο Tore Piana, η εκτροφή αιγών στη Σαρδηνία θεωρούνταν πάντα οριακή σε σύγκριση με την εκτροφή προβάτων, ενώ αξίζει πολύ περισσότερη προσοχή, χωρίς να αφαιρείται τίποτα από την εκτροφή προβάτων. Σήμερα, για να είναι ικανοποιητική η αιγοτροφία, το γάλα πρέπει να πληρώνεται τουλάχιστον 1,30 ευρώ/λίτρο, συνεχίζει ο Tore Piana.

Featured Image

Σκεφτείτε ότι το κατσικίσιο γάλα καταναλώνεται επίσης φρέσκο ​​για χρήση καθώς και για την παραγωγή μαλακών ή ώριμων τυριών και γιαουρτιού, διευρύνοντας έτσι το φάσμα χρήσης του. Ωστόσο, σήμερα, η τιμή παραγωγού ανά λίτρο παραμένει σημαντικά χαμηλότερη και τιμωρείται σε σύγκριση με το πρόβειο γάλα, όταν στο παρελθόν υπολογιζόταν σε 20% χαμηλότερη από αυτή που πληρωνόταν για το πρόβειο γάλα. Σήμερα, υποστηρίζει το Κέντρο Γεωργικών Μελετών, αν πάμε να αγοράσουμε τόσο μαλακά όσο και ώριμα κατσικίσια τυριά σε μεγάλης κλίμακας καταστήματα λιανικής, η τιμή διαφέρει ελαφρώς από αυτή των τυριών πεκορίνο, αναφέρει το agricultura.it.

Ωστόσο, συνεχίζει η CSA, η τιμή που καταβάλλεται ανά λίτρο είναι σημαντικά χαμηλότερη, αν λάβουμε υπόψη ότι οι κατσίκες έχουν σχεδόν την ίδια διατροφή με τα πρόβατα, οι ζωοτροφές, το φρέσκο ​​χόρτο, οι ζωοτροφές και το ίδιο ημερήσιο σιτηρέσιο ισοδυναμεί με τα πρόβατα. Ο Tore Piana, πρόεδρος του Κέντρου Γεωργικών Μελετών, απευθύνει έκκληση σε όλους τους κτηνοτρόφους, ας οργανώσουμε μια συνάντηση στην Τραμάτζα και ας συζητήσουμε μαζί τα κρίσιμα ζητήματα του τομέα των αιγών και ταυτόχρονα δρομολογήσουμε την πρόταση για σύσταση επιτροπής προώθησης για την έναρξη τη διαδικασία αναγνώρισης του «Capretto di Sardegna ΠΓΕ». Θα ήταν το πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να αξιοποιούμε έναν σημαντικό τομέα, μέχρι τώρα παραμελημένο και τιμωρημένο, του οποίου η Σαρδηνία κατέχει το ρεκόρ και ο οποίος αξίζει περίπου 53 εκατομμύρια σε σχετικές δραστηριότητες ετησίως, καταλήγει ο Tore Piana.

Featured Image