Η La Unió καταγγέλλει συνολικά τρία κρούσματα με αμύγδαλα στην Ισπανία που εισήχθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες με αφλατοξίνες αυτόν τον μήνα Απρίλιο, οι οποίες ήταν πάνω από τα επιτρεπόμενα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (MRL) και που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Rasff) εξέδωσε αυτές τις τρεις ειδοποιήσεις τροφίμων, που εντοπίστηκαν στα σύνορα στις 3, 4 και 17 Απριλίου, με την παρουσία αφλατοξινών πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα. Η ευρωπαϊκή αρχή ελέγχου τροφίμων τα ταξινομεί ως «σοβαρό» κίνδυνο για την υγεία και έχει περιορίσει τη διανομή τους στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις στις οποίες υποβλήθηκαν τα αμύγδαλα τις τελευταίες ημέρες, οι ανωμαλίες που ανιχνεύθηκαν ήταν συνολικά αφλατοξίνες-μυκοτοξίνες με δεδομένα >24,0 ±25,9% μg/kg – ppb, όταν το μέγιστο διαπιστωμένο είναι αυτό των 10 μg/ kg -ppb. Αυτές οι αφλατοξίνες, όπως επισημαίνεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, «είναι ένας τύπος τοξινών που παράγονται από ορισμένους μύκητες σε γεωργικές καλλιέργειες όπως οι ξηροί καρποί, μεταξύ άλλων, που παράγονται από μούχλα που ονομάζονται Aspergillus flavus και Aspergillus parasiticus.

Η Unió ζητά μεγαλύτερο έλεγχο και επιθεωρήσεις των εισαγόμενων αμυγδάλων και ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν για κάποιο χρονικό διάστημα εντοπισμοί με επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών παρουσία, αναστέλλονται αυτόματα.

Featured Image

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κοινότητα της Βαλένθια εισήγαγε συνολικά 72,13 εκατομμύρια κιλά αμύγδαλα με κέλυφος από άλλες χώρες το 2023, που αντιπροσωπεύει το τρίτο έτος από τότε που υπάρχουν δεδομένα με μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών και αύξηση 225% σε σχέση με το 2022. 72% αμύγδαλο εισαγωγές από την Ισπανία – το σύνολο του κράτους είναι 103,6 εκατομμύρια κιλά – προήλθαν στην Κοινότητα της Βαλένθια.

Ο κύριος όγκος των εισαγωγών αμυγδάλων στην ισπανική επικράτεια προέρχεται από τις ΗΠΑ, συγκεκριμένα 81,8 εκατομμύρια κιλά, που αντιπροσωπεύει ότι το 80% των εισαγωγών αμυγδάλων από την Ισπανία προέρχεται από τη χώρα της Βόρειας Αμερικής. Από αυτό το ποσό, τα 59,2 εκατομμύρια κιλά έφτασαν στην κοινότητα της Βαλένθια. Η επικράτειά αυτή αντιπροσωπεύει το 72% σε όγκο και το 73% σε αξία των εισαγωγών ισπανικών αμυγδάλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Όλη αυτή η κατάσταση αύξησης των εισαγωγών αμυγδάλου από τρίτες χώρες συμβαίνει όταν οι εταιρείες αρχίζουν να αγοράζουν το προϊόν για να παρασκευάσουν τα προϊόντα τους, τους επόμενους μήνες ενόψει της καλοκαιρινής και χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Πηγή: valenciafruits

Featured Image