Από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου, οι αγρότες που επλήγησαν από την περσινή ξηρασία μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για ενίσχυση με τη μορφή επιδοτήσεων. Οι τιμές κυμαίνονται από 250 PLN έως 1.000 PLN ανά εκτάριο, δηλαδή από 57,89 ευρώ έως 231,66 ευρώ το εκτάριο (1 εκτάριο ίσον 10 στρέμματα).

Όπως διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (MRiRW), αυτό ισχύει για παραγωγούς γεωργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων οι εκμεταλλεύσεις υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειες που προκλήθηκαν από ξηρασία, χαλάζι, καταρρακτώδεις βροχές, αρνητικές επιπτώσεις διαχείμασης, παγετούς της άνοιξης, πλημμύρες, τυφώνες, κεραυνός το 2023. οι κατολισθήσεις ή οι χιονοστιβάδες -κατά την έννοια των διατάξεων για τις γεωργικές καλλιέργειες και την ασφάλιση των ζώων- ανήλθαν σε ποσοστό άνω του 30%. μέση ετήσια φυτική παραγωγή στο αγρόκτημα.

Ποσοστό ενίσχυσης ποικίλλει και ανέρχεται σε:

1. 1.000 PLN ανά 1 εκτάριο έκτασης καλλιέργειας στην οποία οι ζημιές που προκλήθηκαν από ξηρασία ή άλλες φυσικές καταστροφές που αναφέρονται παραπάνω το 2023 είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια 70%. καλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων των πολυετών λιβαδιών όπου η πυκνότητα εκτροφής βοοειδών, προβάτων, κατσικιών, αλόγων ή χηνών είναι τουλάχιστον 0,3 μεγάλες μονάδες ανά 1 εκτάριο αυτών των εκτάσεων.

Featured Image

«Ο συντελεστής αυτός δεν ισχύει για μακροχρόνια λιβάδια όπου ο αριθμός βοοειδών, προβάτων, κατσικιών, αλόγων ή χηνών ανά 1 εκτάριο αυτών των εκτάσεων είναι μικρότερος από 0,3 μεγάλες μονάδες και η έκταση των οπωροφόρων δέντρων, οπωροφόρων δέντρων που φέρουν θάμνους ή φράουλες, όπου σημειώθηκαν ζημιές λόγω παγετών της άνοιξης, χαλαζιού ή τυφώνα το 2023», αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

2. 500 PLN ανά 1 εκτάριο έκτασης καλλιέργειας όπου η ζημιά προκάλεσε απώλεια τουλάχιστον 30%. απόδοση και λιγότερο από 70 τοις εκατό καλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων των πολυετών λιβαδιών όπου η πυκνότητα εκτροφής βοοειδών, προβάτων, κατσικιών, αλόγων ή χηνών είναι τουλάχιστον 0,3 μεγάλες μονάδες ανά 1 εκτάριο αυτών των εκτάσεων.
Στην περίπτωση αυτή, ο συντελεστής αυτός δεν ισχύει επίσης για πολυετή λιβάδια όπου η πυκνότητα ζώων είναι μικρότερη από 0,3 ζώα ανά 1 εκτάριο αυτών των περιοχών, καθώς και για καρποφόρες καλλιέργειες ή φράουλες που υπέστησαν ζημιές που προκλήθηκαν από παγετούς της άνοιξης, χαλάζι ή τυφώνα.

3. 500 PLN ανά 1 εκτάριο μακροχρόνιας έκτασης βοσκοτόπων όπου ζημιές οδήγησαν σε απώλεια τουλάχιστον 70%. καλλιέργειες και όπου η πυκνότητα εκτροφής βοοειδών, προβάτων, αιγών, αλόγων ή χηνών είναι μικρότερη από 0,3 μεγάλη μονάδα ανά 1 εκτάριο αυτών των εκτάσεων·

4. 250 PLN ανά 1 εκτάριο μακροχρόνιας έκτασης βοσκοτόπων όπου η ζημιά προκάλεσε απώλεια τουλάχιστον 30%. απόδοση παραγωγής. και λιγότερο από 70 τοις εκατό απόδοση και όπου η πυκνότητα εκτροφής βοοειδών, προβάτων, κατσικιών, αλόγων ή χηνών είναι μικρότερη από 0,3 μεγάλη μονάδα ανά 1 εκτάριο αυτών των εκτάσεων.

Featured Image