«Σκούρα τα πράματα» για την ελαιοπαραγωγή της Λακωνίας, σύμφωνα και με την περιγραφή που δίνει στο newsmomb.gr, ο Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων.

Όπως είπε ο πρόεδρος για την περιοχή του, «είναι εντυπωσιακό πως και φέτος η παραγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη, σε σημείο που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 480 τόνους, ενώ πέρσι ήμασταν στους 1.245 τόνους». Ο κ. Μπατσάκης τόνισε πως οι καλλιεργητές «το περισσότερο λάδι το έχουν πάρει στο σπίτι τους». Για πώληση προορίζονται 310 τόνοι!

Featured Image

Κατά τον ίδιο, «οι τιμές ανεβαίνουν. Πρόσφατα έγινε μια πράξη στα 8,20 ευρώ το κιλό στα Παπαδιάνικα Λακωνίας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από παντού, από εμπόρους σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση». Επιπλέον ο κ. Μπατσάκης παρατήρησε ότι ποιοτικό λάδι χαμηλής οξύτητας δεν υπάρχει φέτος, ενώ εξέφρασε και τον φόβο πως τα ποιοτικά λάδια δεν θα είναι ελάχιστα μόνο φέτος στην Ελλάδα «…αλλά και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής». «Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία ευνοούν το γλοιοσπόριο, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα και δίνει ελαττωματικά λάδια», εξήγησε. Τέλος πρόσθεσε: «Ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα μπορούμε να βγάλουμε παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε τόσο έντονα από πέρσι και εντάθηκε φέτος».

Δεν περιέγραψε κάτι που δεν ήταν γνωστό ο πρόεδρος. Κατά κάποιο τρόπο επιβεβαίωσε τη μονιμοποίηση ενός αρνητικού φαινομένου: Η κλιματική κρίση μειώνει την παραγωγή (και) στο ελαιόλαδο, υποβαθμίζει την ποιότητα του προϊόντος και συγχρόνως το καθιστά απαγορευμένο αγαθό για το μέσο βαλάντιο. Κατέδειξε όμως την άμεση αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, αν δεν θέλουμε να βιώσουμε, πιο οδυνηρά, το φαινόμενο της ερημοποίησης και οικονομικού μαρασμού της υπαίθρου. Πόσω μάλλον σε έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, όπως η Λακωνία. Υπενθυμίζεται πως απουσία εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα διαπιστώνει σε ψήφισμά του και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (15/11).

Featured Image