Ελαιόλαδο δεν υπάρχει κι αυτό αφορά σε ένα βαθμό ακόμα και αγροτικές οικογένειες με μεγάλη παράδοση στην ελαιοπαραγωγή.

Ως εκ τούτου, η τιμή για τον 17κιλο τενεκέ έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 150 ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα την περιοχή μεταξύ 170 και 200 ευρώ. Το δε βιολογικό ελαιόλαδο πιάνει ακόμα και 220 ευρώ.

Τα αποθέματα στην Ιταλία

Έχουμε περίπου 270 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδου σε απόθεμα, 14,5% λιγότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπάρχει περισσότερο ιταλικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (152.517, 10,4% περισσότερο), απόδειξη μιας σαφώς καλύτερης σεζόν ελαιολάδου, ειδικά στην Απουλία, η οποία ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της ως περιοχής αναφοράς για την εθνική ελαιοκαλλιέργεια.

Featured Image

Η ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου της ΕΕ έχει μειωθεί κατά το ήμισυ (διατίθενται 38.747 τόνοι ίσο με -52% ) και έξτρα παρθένου ελαιολάδου εκτός ΕΕ ( 8.408 τόνοι με -20,6% ). Μεγάλη πτώση σημειώθηκε επίσης στο λαμπάντε και το πυρηνέλαιο (και τα δύο περίπου 20 χιλιάδες τόνους και πτώση περίπου 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι) και το διυλισμένο πετρέλαιο (16 χιλιάδες τόνοι και -14%). Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν

Αυτή είναι η εικόνα της έκθεσης Frantoio Italia από το Central Institute for Quality and Fraud Repression (Icqrf) που ενημερώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024 . Η κατανομή μεταξύ των περιοχών επιβεβαιώνει την υπεροχή της Απουλίας (112 χιλιάδες τόνοι σε απόθεμα) και των αποθεμάτων που έχουν συλλέξει οι εταιρείες εμφιάλωσης πετρελαίου της Τοσκάνης και της Ούμπρια (42 χιλιάδες τόνοι σε απόθεμα για την πρώτη και 26 χιλιάδες τόνοι για τη δεύτερη) που μέχρι σήμερα έχουν περισσότερα πετρέλαιο της Καλαβρίας (25 χιλ. τόνοι) και της Σικελίας (18.458).

Ισοδυναμεί με 40 χιλιάδες τόνους βιολογικού ελαίου (80% εθνικό) , ενώ μεταξύ ΠΟΠ και ΠΓΕ , πίσω από την αδιαμφισβήτητη ηγεσία της ΠΟΠ Terra di Bari, η ΠΓΕ Σικελία ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, παρακάμπτοντας την Val di Mazara και την ΠΓΕ της Τοσκάνης (αν και είναι ακόμη νωρίς για να έχουμε μια συνολική εικόνα για την πιστοποίηση της νέας καμπάνιας).

Τα τελευταία στοιχεία αφορούν τη διαφορά μεταξύ ενός μήνα και του επόμενου: σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2023, η ποσότητα λαδιού στο απόθεμα αυξήθηκε κατά 33 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων οι 20 χιλιάδες με ιταλικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Featured Image