Για τις ευθύνες στην διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την αντικατάσταση του προέδρου του, καθώς σήμερα εκδόθηκε η απόφαση αποδοχής της παραίτησης Σημανδράκου, αλλά και για τις αλλαγές που αναμένεται να υλοποιηθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Για την επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης των χωρών του Νότου, ο κ. Αυγενάκης, ανέφερε: «Πρώτο θέμα που μας απασχολεί, είναι η κλιματική κρίση, οι αλλαγές οι οποίες έρχονται βίαιες, απότομες που εκ των πραγμάτων κάνει τη ζωή των ανθρώπων του υπαίθρου πολύ πιο δύσκολη. Αυτό πρέπει να μας οδηγεί σε μια διαφορετική λογική. Στα πλαίσια αυτά, το Γενάρη θα έχουμε μια πολύ σημαντική συνάντηση με στόχο να αλλάξει η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα μεταξύ των χωρών του Νότου. Θα γίνει μια συνάντηση όλων των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης των 9 χωρών του Νότου, της συμμαχίας δηλαδή των Κύπρου, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία. Εμάς η θέση μας είναι να υπάρξουν νέοι μηχανισμοί που πρέπει να ανασυγκροτηθούν από τη μία κι από την άλλη αυτό που θα ζητήσουμε είναι να θεωρηθεί ως μια έννοια το περιβάλλον και ο αγροτικός τομέας. Δεν πρέπει αυτά τα 2 να αποτελούν διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές ταχύτητες, διαφορετικά θέματα».

Για τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ, ο κ. Αυγενάκης, ανέφερε: «Ένα άλλο σημαντικό θέμα που μας απασχολεί είναι να γίνουν μεγάλες και γρήγορες αλλαγές μεταρρυθμίσεις, στον ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό, προχωράμε σε αλλαγές στον οργανισμό, ώστε να αποζημιώνονται για περισσότερες ασθένειες, να επιλέγουν οι ίδιοι για ποιους κινδύνους θα ασφαλίζονται και ανάλογα με το ασφαλιστικό πακέτο που θα επιλέγουν να αποζημιώνονται. Προβλέπονται στο νέο πλαίσιο αποζημιώσεις στους θερμοκηπιάδες, στους χοιροτρόφους, μια σειρά από καινούργιες κατηγορίες ασφάλισης και αποζημίωσης».

Featured Image

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Αυγενάκης, ανέφερε: «Αντιμετωπίσαμε πρόβλημα τις κοινοτικές ενισχύσεις στους αγρότες στους δικαιούχους. Ήταν κάτι που ενόχλησε και μένα, είδαμε πως υπήρξαν αδράνειες και αδιαφάνεια. Πρώτον, ο κ. Σημανδράκος, υπέβαλλε την παραίτηση του, σήμερα βγαίνει η απόφαση με την οποία γίνεται δεκτή. Υπάρχουν ευθύνες από την διοίκηση του κ. Σημανδράκου, γι αυτό και θα μπει τάξη να οργανωθεί σωστά αυτό το οικοδόμημα που λέγεται ΟΠΕΚΕΠΕ. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε βελτιώσεις. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτομάτως θα πολλαπλασιάζονται και τα λεφτά και θα κάνουμε κατανομή χρημάτων. Είχαμε ένα Πρόεδρο που έχει παραχωρήσει σιωπηλά όπως κι άλλοι στο παρελθόν, σχεδόν τα πάντα, ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα των αγροτών της χώρας μας σε εταιρεία ιδιωτική με συμβούλους, που έπαιζαν πραγματικά ένα σκληρό παιχνίδι στις πλάτες των αγροτών. Σε αυτό θα μπει ένα τέλος και θα καταλογιστούν οι ευθύνες όπου πρέπει να καταλογιστούν. Εγώ δεν θα κρύψω τίποτα, εάν αποδεδειγμένα υπάρξουν ευθύνες για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση που έχω σοβαρότατες πλέον υποψίες. Αναλαμβάνει άμεσα ομάδα, συγκεκριμένη πληροφορικάριων, η οποία θα δουλέψει, ώστε να αναβαθμιστεί άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τρίτον, η νέα διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα φτιάξει ένα μηχανισμό σωστό, διάφανο και κυρίως λειτουργικό, να αποκαταστήσει δηλαδή την εμπιστοσύνη και την απόσταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των αγροτών και του οργανισμού. Θέλουμε τεχνικούς συμβούλους οι οποίοι θα αμείβονται αλλά θα εκτελούν συγκεκριμένη εργασία, για την οποία θα ελέγχεται και φυσικά θα απολαμβάνουν το αποτέλεσμα της, όχι εμείς αλλά οι άμεσα δικαιούχοι των κοινοτικών επιδοτήσεων. Θα πάμε σε μια εκ βαθέων ανασυγκρότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μια σωστή και σε σωστές βάσεις σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους . Σήμερα όπως είπα, υπογράφεται η απόφαση παραίτησης του κ. Σημανδράκου, έπειτα, αναλαμβάνει ο κ. Στρατάκος προσωρινά ως πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να υπάρξει διοίκηση που θα αναλάβει να τρέξει τα ζητήματα του οργανισμού μέχρι να οριστεί η νέα διοίκηση.»

Μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να δημιουργηθεί στον Κατσαμπά ένα διοικητήριο στο κτίριο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, που θα συστεγάσει όλες τις υπηρεσίες που θα είναι αρμόδιες για τον πρωτογενή τομέα.

Να σημειωθεί πως ανάλογες ενέργειες, όπως προανήγγειλε ο κ. Αυγενάκης, θα γίνουν και για την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς.

Featured Image