Στην Ελλάδα κάποιοι “σκοτώνουν” ήδη τις τιμές στα λιοστάσια, ειδικά στις βρώσιμες ποικιλίες, που οι τιμές του προϊόντος παραμένουν εξευτελιστικές.

«Η δραστηριότητα εμπορίας γεωργικής γης συνέχισε να αυξάνει το 2022, αν και με σαφώς πιο αργό ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο έτος. Οι επιπτώσεις αυτού του δυναμισμού έγιναν αισθητές και στην τιμή της γης η οποία το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το 2021, αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού».

Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η κατάσταση της αγοράς γης που αναλύθηκε μέσω των πληροφοριών που ελήφθησαν από φορείς του κλάδου, οι οποίοι έλαβαν συνέντευξη κατά τη διάρκεια της ετήσιας έρευνας που διενεργήθηκε από ερευνητές του CRE – με τη βοήθεια του Συμβουλίου Γεωπόνων και Δασών – και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από άλλες επίσημες πηγές.

«Ως συνήθως – εξήγησε ο dal Crea – η ζήτηση γης υπερισχύει της προσφοράς όταν πρόκειται για γεωργική γη με στέρεη υποδομή, καλή γονιμότητα και βρίσκεται σε περιοχές κατάλληλες για πολύτιμες καλλιέργειες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (αμπέλι, λαχανόκηπους και ελιές, περιοχές με ονομασία προέλευσης κ.λπ.). Αντίθετα, οι πιο περιθωριακές εκτάσεις βγαίνουν προς πώληση από αγρότες που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους ή από κληρονόμους που δεν ενδιαφέρονται πλέον να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της γης».

Featured Image

Για τους ελαιώνες, η αγορά γης αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες της στιγμής, ακόμα κι αν οι αξίες είναι διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Crea προσφέρει ορισμένα παραδείγματα τιμών. Ακολουθούν αυτές που αφορούν ελαιώνες, αναφέροντας ελάχιστες και μέγιστες τιμές καταγράψιμες κατά το έτος έρευνας, σε χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα.

LOMBARDY – Garda Dop olive groves: από €120 έως €200.
LIGURIA – Ελαιώνες στην περιοχή Apricale (IM): από €22 έως €33. Ελαιώνες στους παράκτιους λόφους της La Spezia (SP): από 23 € έως 40 €
ΤΟΣΚΑΝΙΑ – Ελαιώνες στους παράκτιους λόφους του Λιβόρνο από 20 € έως 80 €. Ελαιώνες στους λόφους Maremma (GR) από 16 € έως 18 €. Ελαιώνες στους λόφους Lunigiana (MS): από 19 € έως 22 €. Ελαιώνες στους λόφους του Valdinievole (PT): από 25 € έως 40 €
UMBRIA – Ελαιώνες στους λόφους του Trasimeno (PG): από €11 έως €20; Ελαιώνες στους λόφους της Ασίζης-Σπολέτο (PG): από 20 € έως 26 €; Ελαιώνες στους λόφους της Αμέλια (TR): από €10 έως €13.
MARCHE –Ελαιώνες στους παράκτιους λόφους του Ascoli Piceno: από €20 έως €30.
LAZIO – Ελαιώνες στην περιοχή Castelli Romani (RM): από €30 έως €40. Ελαιώνες στην περιοχή Ιτρίου (LT): από 15 € έως 20 €. Ελαιώνες στην περιοχή Canino (VT): από 15 € έως 30 €. Ελαιώνες στην περιοχή Dop της Sabina (RI): από €20 έως €35. Ελαιώνες στους λόφους της λίμνης Bolsena (VT): από 15 € έως 20 €. Ελαιώνες στους λόφους του Frosinone: από €15 έως €25.
ABRUZZO – Ελαιώνες στην άνω Πεσκάρα (PE): από €17 έως €32. Ελαιώνες στους λόφους Πέννες (PE): από 20 € έως 40 €. Ελαιώνες στους λόφους του Teramo: από 18 € έως 40 €. Ελαιώνες στο Valle Roveto (AQ): από € 11 έως € 30.
MOLISE – Ξηροί ελαιώνες στον εσωτερικό λόφο Isernia: από € 16 έως € 21.
CAMPANIA –Λοφώδεις ελαιώνες στην περιοχή Matese (CE): από 14 € έως 19 €. Ελαιώνες στους λόφους Vallo di Diano (SA): από 25 € έως 55 €. Ελαιώνες στους λόφους της Κεντρικής Ιρπινίας (AV): από € 38 έως € 60.
PUGLIA – Αρδευόμενοι ελαιώνες στην περιοχή Fasano (BR): από € 17 έως € 28; Εξειδικευμένοι αρδευόμενοι ελαιώνες Ανδρίας: από 31€ έως 56€; Ελαιώνες της πεδιάδας Leuca (LE): από 11 € έως 18 €. Ελαιώνες στην πεδιάδα του Μπάρι: από €10 έως €18. Ξηροί ελαιώνες του τραπεζιού Lecce: από €8 έως €14.
ΚΑΛΑΒΡΙΑ –Λοφώδεις ελαιώνες στην επαρχία του Crotone: από 9 € έως 20 €. Ελαιώνες στην πλαγιά ενός λόφου στην επαρχία Vibo Valentia: από 7 € έως 14 €. Απλόι ελαιώνες στην επαρχία Vibo Valentia: από 11 € έως 18 €. Ελαιώνες στο λόφο Catanzaro: από 14 € έως 19 €. Ελαιώνες στους λόφους του Reggio Calabria: από 10 € έως 23 €. Ελαιώνες στο Piana di Gioia Tauro (RC): από 22 € έως 50 €. Ελαιώνες στον παραλιακό λόφο Cosenza: από 11 € έως 28 €.
ΣΙΚΕΛΙΑ –Ξηροί ελαιώνες για την παραγωγή λαδιού στην επαρχία Enna: από 12 € έως 20 €. Επιτραπέζιοι ελαιώνες στην κοιλάδα Belice (TP): από 22 € έως 30 €. Ελαιώνες στην επαρχία της Ραγκούσας για την παραγωγή λαδιού – Dop Monti Iblei: από 23 € έως 30 €. Ξηροί ελαιώνες για παραγωγή λαδιού στις εσωτερικές περιοχές της επαρχίας των Συρακουσών: από 17 € έως 22 €. Ελαιώνες για λάδι ΠΟΠ στην περιοχή της Κατάνια: από 20 € έως 38 €
ΣΑΡΔΕΝΙΑ – Ελαιώνες στην περιοχή Trexenta και Parteolla (CA): από 14 € έως 23 €. Ελαιώνες στην περιοχή Montiferru και Planargia (OR): από 14 € έως 21 €.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αξίες της γης που εμφανίζονται σε αυτόν τον πίνακα αναφέρονται σε γη ή/και ολόκληρα αγροκτήματα για τα οποία έχει καταγραφεί σημαντική δραστηριότητα πώλησης και αγοράς. Επομένως, οι οριακές τύποι γης είναι πιθανό να αντιπροσωπεύονται λιγότερο, καθώς υπόκεινται συνήθως σε πολύ μέτρια δραστηριότητα αγοράς και πώλησης.

Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία από olivonews

Featured Image