Παρέμβαση του γνωστού δικηγόρου από το Αίγιο.

Σε επικοινωνία που είχα με το γραφείο υπουργού μου ζήτησαν να αποστείλω την αίτηση για οινοποίηση που είχα υποβάλλει για αναφέροντας και τα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Ανέφερα τη δραματική κατάσταση σε περιοχή μας. Με ρώτησαν αν η αντιπροσωπεία που είχε πάει σε υπουργό έχει σχέση με το θέμα και τους επεξήγησα ότι εκπροσώπουν εταιρία μεταποίησης ένωση και όχι τους αγρότες και δεν έγινε αναφορά στην πραγματική κατάσταση. Ανέφερα για εκκρεμή έλεγχο σε επιτροπή ανταγωνισμού. Για χειραγώγηση της τιμής. Με διαβεβαιώσαν ότι θα εξετάσουν άμεσα αίτηση. Ενημέρωσα και Ανεξάρτητο αγροτικό σύλλογο και απέστειλε το υπόμνημα του καθώς τα έγγραφα που αποστείλαμε ήταν στο μεταβατικό στάδιο της αλλαγής υπουργού. Τα έλαβαν και αναμένουμε. Σας υπενθυμίζω αναφορά ..

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΑΙΤΗΜΑ
ΠΡΟΣ
κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων
Κοιν: Γραφείο κ.Πρωθυπουργου.
-Επιτροπή Ανταγωνισμού.
-Επίτροπο Ευρωπαϊκής ένωσης αρμόδιο για αγροτικά θέματα.
Σας αναφέρω ,ότι οι αγρότες -παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας ευρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο.

Η τιμή της σταφίδας έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλά ως προς την τιμή της διάθεσής της από τον παραγωγό σε εμπόρους- μεταποιητές.
Οι έμποροι ενώ εξήγγειλαν, ότι θα αγοράσουν την κορινθιακή σταφίδα προς 1.25 ευρώ τουλάχιστον, με πρόσχημα ότι έχουν αποθέματα, αγοράζουν σταφίδα σε χαμηλότερες τιμές ήτοι 0.6 με 0.70 λεπτά όπως καταγγέλλουν οι αγρότες και συμβαίνει και στην πραγματικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ,ότι ενώ έμποροι-μεταποιητές είχαν παραλάβει σταφίδα προς φύλαξη, αίφνης τιμολόγησαν τη σταφίδα προς φύλαξη με 0.70 λεπτά χωρίς να έχουν ενημερωθεί φυσικά οι αγρότες της περιοχής μας.

Από πληροφορίες πολλοί έμποροι αγοράζουν σταφίδα από αγρότες που είναι σε απόγνωση με μόλις 0.6 με 0.7 λεπτά. Την ίδια στιγμή η τιμή της σταφίδας στη λιανική παρουσιάζει σταθερές προς αυξανόμενες τιμές στη διάθεσή τους προς τους καταναλωτές.
Αδιανόητο να είναι μόνο θύματα και να οδηγούνται σε αδιέξοδο οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας ,την ώρα που η τιμή της σταφίδας είναι σε σταθερή προς αυξανόμενη τιμή διαχρονικά στην λιανική πώληση.
Το επιχείρημα των εμπόρων είναι ότι έχουν αποθέματα, γεγονός που αμφισβητούν οι αγρότες.

Featured Image

Η κορινθιακή σταφίδα, προϊόν που στήριξε την εθνική οικονομία σε δύσκολες περιόδους αυτή τη στιγμή βρίσκεται ως προϊόν στη μεγαλύτερη ίσως διαχρονικά κρίση.
Οι τιμές που αγοράζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες οι έμποροι με 0.7 λεπτά την ώρα μάλιστα που διατείνονται ότι έχουν αποθέματα λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν επαρκούν όχι μόνο για τη στοιχειώδη διαβίωση των αγροτών μας και των οικογενειών τους αλλά ούτε για τα έξοδα της καλλιέργειας.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του προϊόντος ειδικά τη φετινή καλλιεργητική χρονιά είναι αναγκαίο να δοθεί κατ ‘εξαίρεση άδεια οινοποίησης της κορινθιακής σταφίδας ,ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες μας να έχουν στοιχειώδες εισόδημα και ταυτόχρονα να μπορούν να διαθέσουν οι έμποροι τα αποθέματα, που ισχυρίζονται ότι έχουν ,στις αγορές, ώστε την επόμενη χρονιά ,αφενός να μην υπάρχουν αποθέματα και αφ ετέρου η τιμή της αποξηραμένης σταφίδας να επανέλθει σε τιμές προ της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουν οι παραγωγοί μας.

Ενισχυτικό της λύσης αυτής είναι το γεγονός ότι λόγω του περονόσπορου υπάρχει μειωμένη παραγωγή σε σταφύλια και δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα για οινοποίηση από σταφύλια σε ευρύτερη περιοχή μας.
Σας γνωρίζω, συμπληρωματικά ότι γίνεται έλεγχος από την Επιτροπή ανταγωνισμού αυτή τη στιγμή που εξετάζει αν υπάρχει χειραγώγηση στην τιμή της κορινθιακής σταφίδας.

Κατόπιν των ανωτέρω ,αιτούμαι ,όπως γίνει δεκτό το αίτημα μου καθώς σε αυτό το τραγικό αδιέξοδο που ευρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας είναι η μόνη λύση για να αποφευχθεί το “τέλος” της κορινθιακής σταφίδας και η οικονομική εξαθλίωση των αγροτών της Αιγιαλείας ,της Αχαΐας, Κορινθίας και Ηλείας.

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας με βάση τα ανωτέρω.
Με τιμή
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΣΚΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Featured Image