Η κλιματική κρίση «πνίγει» την παραγωγή ελιάς και τους αγρότες, έρχονται νέες λειψές παραγωγές και υψηλότατες τιμές παραγωγού.

Στους δρόμους χθες οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, που, πλάι στο διαχρονικό πρόβλημα του κόστους παραγωγής, έχουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και την αδυναμία του ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει. «Καμπανάκι» από τους παραγωγούς για το φαινόμενο της ακαρπίας.

Ως μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο φεύγει το 2023, με τα προβλήματα να διογκώνονται συνεχώς. Η χρονιά ξεκίνησε με ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής, επηρεαζόμενο από το ράλι στις τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων, όπως και από την έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή των διάφορων καλλιεργειών. Σε αυτά προστέθηκαν οι αστοχίες στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ελλιπείς ή καθυστερημένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και οι τρομακτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που, πέρα από τις καταστροφές καλλιεργειών όπως στη Θεσσαλία, προκαλούν ακαρπία και ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή ελιάς, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές.

Ούτε όμως η αυξημένη τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο, που αγγίζει τα 8 ευρώ το λίτρο έναντι 4-5 πέρυσι (σχεδόν διπλασιασμός), φτάνει για να καλύψει τις απώλειες. Ετσι, οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας βγήκαν χθες στους δρόμους απαιτώντας έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις με αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, της Λακωνίας, της Κρήτης (Χανιά), της Μαγνησίας, της Αιτωλοακαρνανίας κ.ά., μιλώντας για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Βασικό τους αίτημα, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και η καταβολή αποζημίωσης ύψους 200 ευρώ/στρέμμα λόγω ακαρπίας. Μάλιστα, έχει αποσταλεί σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η χώρα μας ετοιμαζόταν να ζητήσει έγκριση από την Ε.Ε. για την εξεύρεση πόρων ώστε να καλυφθούν ζημιές από ασθένειες (περονόσπορος στις αμπελοκαλλιέργειες) και την ακαρπία στα δέντρα, ωστόσο, μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, μπήκαν σε προτεραιότητα οι υπόλοιπες έκτακτες αποζημιώσεις. Πλέον το θέμα εξετάζεται και από άλλες μεσογειακές χώρες στην ομάδα «EU Med 9», με την πρώτη άτυπη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας να έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο αφού κι άλλες χώρες του Νότου αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα. Η Ελλάδα θα θέσει και το ζήτημα της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα.

Featured Image

Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Βεσκούκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας, η παραγωγή ελιάς του Νοεμβρίου είναι 80% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας ακαρπίας στις ελιές που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή: «Πέρυσι η τιμή παραγωγού ήταν στα 4,5 ευρώ το λίτρο, φέτος στα 8! Μπορεί σε 3 μήνες οι καταναλωτές να μη βρίσκουν λάδι να αγοράσουν. Ακόμα και στα 15 ευρώ το λίτρο. Δεν είναι υπερβολή ότι κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ελαιόλαδο. Υπάρχουν παραγωγοί με 200-300 δέντρα που θα αγοράσουν λάδι για το σπίτι τους!». Αυτή τη στιγμή η ακαρπία δεν συμπεριλαμβάνεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να αλλάξει ώστε να συμβαδίσει με τα πρωτοεμφανιζόμενα φαινόμενα των τελευταίων ετών, συνεχίζει ο κ. Βεσκούκης: «Ο κανονισμός δεν τα περιλαμβάνει γιατί αυτά τα φαινόμενα δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον τα πράγματα χειροτερεύουν. Εάν και φέτος έχουμε ήπιο χειμώνα, η καρποφορία θα είναι μικρή και του χρόνου», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Μεγάλες δυσκολίες
Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και ο Βασίλης Βρουλίτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οπως τονίζει, το κόστος παραγωγής τα τρία τελευταία χρόνια μετά την πανδημία έχει εκτοξευτεί, με αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, στα ποτιστικά έξοδα και στα διάφορα αγροτικά εφόδια. Εκτός αυτού, την παραγωγή πλήττει έντονα και η κλιματική αλλαγή που, πέρα από την ακαρπία, προκαλεί και την παράταση του κύκλου ζωής του δάκου λόγω των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν.

«Φέτος περιμέναμε καλή παραγωγή, όμως χάλασε λόγω των κλιματικών συνθηκών. Τα 200 ευρώ ανά στρέμμα που ζητάμε ως αναπλήρωση εισοδήματος είναι το ελάχιστο των καλλιεργητικών εξόδων για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και του χρόνου. Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν ξοδέψει πάνω από 10-15 χιλιάδες ευρώ, για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, που πρέπει να αλλάξει. Γνωρίζουμε περιπτώσεις νέων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα και εργάζονται ανασφάλιστοι ως ντελίβερι ή σερβιτόροι για να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Βρουλίτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσιάζει, η ελαιοπαραγωγή στη Λακωνία είναι μειωμένη κατά 70%, σε περιοχές της Φθιώτιδας η πτώση φτάνει στο 90%, ενώ υπάρχουν χωράφια στα οποία παρουσιάστηκε 100% ακαρπία. Μάλιστα, εκτιμά την απώλεια εισοδήματος για τους περίπου 440.000 ελαιοπαραγωγούς της χώρας σε 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που καθιστά τις αποζημιώσεις επιτακτικές.

Με στοιχεία από εφημερίδα των συντακτών, πηγή φωτογραφίας facebook

Featured Image