Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καστοριάς, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Ιεράπετρας, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου ΣΕΛΠΕ, για την ακρίβεια, στην ΕΡΤ, το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) το πρωί ακούσαμε τον κύριο Αντώνη Μακρή, πρόεδρο συνδέσμου επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (ΣΕΛΠΕ), στην ΕΡΤ, να υμνεί το καλάθι της νοικοκυράς και το market pass, κατηγορώντας όμως για την ακρίβεια τους αγρότες, διότι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “παίρνουν αυτό που θέλουν σε τιμή και στη ζωή και την οικονομία, όταν κάποιος περνάει καλά, κάποιος άλλος δεν περνάει καλά”, συμβουλεύοντας, μάλιστα, την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν στις τιμές των αγροτών και μεταποιητών, όπως έχει η λιανική πώληση.

Συμπολίτες μας και κύριε Μακρή, να σας ενημερώσουμε, αρχικά, ότι οι αγρότες είμαστε ο μόνος κλάδος που αγοράζει την πρώτη ύλη σε τιμές λιανικής και πουλάει την παραγωγή του σε τιμές χονδρικής, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά το ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεών μας. Εδώ και δυο χρόνια τα θεσμικά όργανα των αγροτών έχουμε προειδοποιήσει για την ακρίβεια, λόγω εκτόξευσης του κόστους παραγωγής.

Αναλογιστείτε ότι κάθε χρόνο το market pass στοιχίζει στην κυβέρνηση 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ενίσχυση στην αγροτική παραγωγή, συνολικά, δεν ξεπέρασε τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Αν η κυβέρνηση επιδοτούσε τους αγρότες με επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ για το κόστος παραγωγής, τότε η τιμή των προϊόντων θα ήταν αισθητά μικρότερη, αφού, όπως καταλαβαίνετε, θα διαμορφωνόταν αναλογικά με τα κέρδη που θέτει ο κάθε μεσάζοντας. Βέβαια, αυτό δεν θα συνέφερε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, καθώς, όταν το ποσοστό κέρδους είναι, υποτίθεται, 20-30% στη λιανική, αν ένα κατάστημα αγοράσει προϊόν με 100 ευρώ, θα το πουλήσει 120-130.

Featured Image

Αν, όμως, αγοράσει το ίδιο προϊόν στην τιμή των 200 ευρώ, τότε θα το πουλήσει 240-260, διπλασιάζοντας έτσι τα κέρδη του. Εξού, άλλωστε, και οι δηλώσεις για τις τεράστιες αυξήσεις κερδών των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Να ενημερώσουμε, επίσης, ότι, όταν ο κύριος Μακρής αναφέρεται στο κονδύλι του μάρκετινγκ, εννοεί τη χρέωση των σούπερ μάρκετ στον παραγωγό, τάξεως 15-20% για προώθηση και προβολή στο ράφι. Αν συμπεριλάβουμε αυτό το ποσοστό στο “νόμιμο” ποσοστό κέρδους, τότε οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αυξάνουν “νόμιμα” το κέρδος τους στο 45-50%.

Άρα, για την αισχροκέρδεια και τις υψηλές τιμές των προϊόντων δεν φταίνε οι αγρότες που δεινοπαθούν. Eίναι, άλλωστε, προφανές, αφού οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, τα τελευταία δέκα χρόνια, μειώθηκαν κατά 20-48%, όπως άλλωστε και τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης. Για αυτόν τον λόγο, παρακαλούμε τον κύριο Μακρή να αναθεωρήσει τις δηλώσεις του σχετικά με τους αγρότες και να συμβουλεύσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο και τους ελέγχους στους ομοίους του, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα μας, ώστε “να περνάμε όλοι καλά”».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image