Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Νάξου που λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές βλέπουν την παραγωγή τους να μειώνεται όλο και περισσότερο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

«Περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβρη να κλείσουν ακόμη 4 σταύλοι. Από τους 34 τόνους αγελαδινού γάλακτος πέρυσι η παραγωγή φέτος έχει μειωθεί στους 27. Εφόσον μειώνεται η πρώτη ύλη, μειώνονται και οι ποσότητες του τελικού προϊόντος», τόνισε ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο Open TV.

«Αυτή τη στιγμή το καλαμπόκι ένας κτηνοτρόφος το αγοράζει περίπου 3,80, αν βγάλουμε την επιδότηση φθάνει στα 3,40. Οπότε με 3,40 καλαμπόκι, δεν μπορεί. Με 6,55 σόγια, δεν γίνεται. Με λιπάσματα από 500 ευρώ το 2021 σήμερα να έχει φθάσει τα 1.300 ευρώ, δεν μπορεί να καλλιεργήσει, τα μεγέθη είναι μεγάλα. Σήμερα που μιλάμε, η βενζίνη έχει 2,25 και το πετρέλαιο 1,95», τόνισε ο κ. Καπούνης.

Featured Image

«Αυτή τη στιγμή, αγοράζουμε πρώτη ύλη (γάλα) μέσο όρο περίπου 60 λεπτά και χρειαζόμαστε 11.200 γραμμάρια για να φτιάξουμε ένα κιλό γραβιέρα», υπογράμμισε.

Η κατάσταση έχει διογκώσει τα χρέη των παραγωγών. «Το 2021 οι παραγωγοί είχαν χρέη στην Ενωση 1,5 εκατ. και σήμερα έχουν φθάσει τα 4. Βάζουμε πλάτη στον παραγωγό για να κρατήσουμε την κτηνοτροφία στο νησί. Αυτό, θα γυρίσει ανάποδα στην Ένωση», επισήμανε ο κ. Καπούνης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image