Η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει την Κοινότητα της Βαλένθια, η οποία επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους δυτικούς ανέμους, προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα σε όλη σχεδόν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με έμφαση σε ελιές και εσπεριδοειδή.
Η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια ( AVA-Asaja ) εκφράζει την ολοένα και πιο εμφανή ανησυχία του κλάδου τόσο για τους περιορισμούς άρδευσης όσο και για το επιπλέον κόστος που πρέπει να αναλάβουν οι παραγωγοί και για τις αναμενόμενες απώλειες παραγωγής.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους κτηνοτρόφους, ειδικά στο εσωτερικό της Καστεγιόν και της Βαλένθια, οι οποίοι προειδοποιούν για ασυνήθιστη έλλειψη νερού και βοσκοτόπων την άνοιξη.
Δεδομένης της έλλειψης βροχής, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που καλούνται να πληρώσουν για τη μεταφορά του νερού με φορτηγά (σχεδόν χίλια ευρώ ανά ταξίδι), οι οποίοι, επιπλέον, συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις φάρμες. Ο Marc Boix, κτηνοτρόφος και εκπρόσωπος της AVA-Asaja στο Morella, τονίζει επίσης ότι «διαφοροποιούμε τη διατροφή των ζώων για να τα κρατάμε πιο ενυδατωμένα και μειώνουμε τις προσπάθειές τους ώστε να μην τα κουράζουμε και έτσι να αποφεύγουμε να τα θέσουμε σε κίνδυνο».
Όσον αφορά τις καλλιέργειες, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τους αγρότες να καταφεύγουν στην άρδευση για μήνες με το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται. Στις πορτοκαλιές και τα μανταρίνια, που αυτή τη στιγμή, ανάλογα με τις ποικιλίες, βρίσκονται σε φάση συγκομιδής ή/και ανθοφορίας, πολλά δέντρα υφίστανται αφυδάτωση σε τέτοιο βαθμό που είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες και παράσιτα.
Στις πορτοκαλιές και τα μανταρίνια, που αυτή τη στιγμή, ανάλογα με τις ποικιλίες, βρίσκονται σε φάση συγκομιδής ή/και ανθοφορίας, πολλά δέντρα υφίστανται αφυδάτωση σε τέτοιο βαθμό που είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες και παράσιτα.
Ο υπεύθυνος του τομέα πορτοκαλιού AVA-Asaja, Alejandro Aparicio, προειδοποιεί ότι «η χρήση αρπακτικών για τη βιολογική καταπολέμηση του νοτιοαφρικανικού Cotonet ή της αράχνης δεν είναι απολύτως αποτελεσματική επειδή δεν προσαρμόζονται στις υψηλές θερμοκρασίες. Γενικά, αναλαμβάνουμε σημαντικό επιπλέον κόστος σε ηλεκτρική ενέργεια για άρδευση και φυτοϋγειονομικές θεραπείες».
Ο λωτός βιώνει παρόμοια κατάσταση, όπου ο επικεφαλής του κλάδου, Vicente Carmelo Burches, εξηγεί ότι «όχι μόνο χρειάζεται πολύς χρόνος για να φυτρώσει, αλλά το κάνει ακανόνιστα, οπότε λογικά ανησυχούμε για τον όγκο του επόμενη συγκομιδή».
«Η χρήση αρπακτικών για τη βιολογική καταπολέμηση του νοτιοαφρικανικού Cotonet ή της αράχνης δεν είναι απολύτως αποτελεσματική επειδή δεν προσαρμόζονται σε υψηλές θερμοκρασίες».
Οι παραγωγοί σταφυλιών πρέπει να καταφύγουν στην υποστήριξη της άρδευσης, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, για να αποτρέψουν την ξήρανση των αμπελιών. Εσωτερικές περιοχές όπως η Utiel-Requena υφίστανται τις καταστροφές της ξηρασίας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στην αμυγδαλιά, «το πανόραμα είναι ανησυχητικό, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βλάστηση», σύμφωνα με τον Armando Boullosa, επικεφαλής του τομέα των ξηρών καρπών. Και στον ελαιώνα, σε αντίθεση με την Ανδαλουσία όπου έβρεχε τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται σύντομη παραγωγή.
Ο José Luis Sanz, υπεύθυνος για τον τομέα των γλυκών φρούτων, επισημαίνει ότι «η έλλειψη βροχής και οι πρώτοι περιορισμοί άρδευσης θα προκαλέσουν πτώση της παραγωγής ροδάκινων και βερίκοκων, ακόμη και σε ορισμένα σημεία μείωση του μεγέθους, αλλά ελπίζουμε ότι «Η υψηλή ποιότητα των φρούτων μας επιτρέπει να επιτύχουμε τιμές που αντισταθμίζουν την αύξηση του κόστους». Η Sanz αναφέρει επίσης ότι οι αγρότες στην οριοθέτηση της Júcar Hydrographic Confederation ζήτησαν άδεια για τη χρήση πηγαδιών έκτακτης ανάγκης.
Η AVA-Asaja απαιτεί από την κεντρική κυβέρνηση, ξεκινώντας από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, «να επανεξετάσει την πολιτική της για τα ύδατα και να δεσμευτεί για την κατασκευή υποδομής για την αποθήκευση νερού όταν βρέχει και τη διανομή του σε ελλιπείς περιοχές όταν το χρειάζονται. Η υποστήριξη του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης από την ιδεολογία και τον ριζοσπαστικό περιβαλλοντισμό, σαν να έβρεχε στην Ισπανία όπως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, μας οδηγεί στην εγκατάλειψη των αγρών, στις πυρκαγιές και στην έρημο».
Ο γεωργικός οργανισμός ζητά επίσης από τις διοικήσεις να βελτιώσουν τη γεωργική ασφάλιση για την κάλυψη όλων των κλιματικών κινδύνων, να εφαρμόσουν νέες τεχνικές γενετικής επεξεργασίας για να αποκτήσουν καλλιέργειες καλύτερα προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή και να θεσπίσουν μέτρα στήριξης για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών.