Το ΥπΑΑΤ πρέπει να βγει να δώσει εξηγήσεις ποιόν πραγματικά θα ωφελήσουν κάτι προγράμματα σαν αυτό των Γεωργικών Συμβούλων…

Οι νέοι αγρότες που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια θα έχουν διαθέσιμες δύο γραμμές χρηματοδότησης την περίοδο 2023-2027. Ένα από αυτά, αυτό για εγκατάσταση, θα κυκλοφορούσε φέτος, πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο, σύμφωνα με το ημερολόγιο που δημοσίευσε ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Αγροτικών Επενδύσεων (AFIR) και τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ιδρύματος.

Αυτή η πρώτη γραμμή χρηματοδότησης για την « εγκατάσταση νέων αγροτών » περιλαμβάνει στήριξη 70.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, με ποσοστό στήριξης 100%. Έτσι, όσοι αποκτήσουν αυτά τα κεφάλαια δεν θα υποχρεωθούν να επενδύσουν δικά τους κεφάλαια για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Βασική προϋπόθεση για τους νέους αγρότες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη γραμμή χρηματοδότησης είναι η ηλικία της εκμετάλλευσης να μην υπερβαίνει τους 24 μήνες. Ένας από τους προσωπικούς συμβούλους του υπουργού Petre Daea είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η θητεία αυτή θα τροποποιηθεί και θα αυξηθεί σε 36 μήνες, αλλά αυτή η ιδέα διαψεύστηκε πρόσφατα από τον γενικό διευθυντή του AFIR, George Chiriță. Έτσι, η προθεσμία για την ηλικία του αγροκτήματος στην περίπτωση «εγκατάστασης νέων αγροτών» παραμένει 24 μήνες.

Featured Image

Ωστόσο, οι νέοι αγρότες που δεν εμπίπτουν σε αυτήν την προθεσμία έχουν ακόμη μια ευκαιρία. Η AFIR θα ξεκινήσει αργότερα μια άλλη γραμμή χρηματοδότησης, αυτή τη φορά για ” ενοποίηση των εκμεταλλεύσεων νέων αγροτών και νεοσύστατων αγροτών “.

Αυτή η γραμμή χρηματοδότησης θα έχει μια ελαφρώς πιο γενναιόδωρη διάρκεια 5 ετών, δηλαδή 60 μήνες. Επιπλέον, η στήριξη που χορηγείται μέσω αυτής της παρέμβασης είναι 200.000 ευρώ/αγρόκτημα, αλλά ο βαθμός συγχρηματοδότησης από ίδια κεφάλαια θα είναι 20%. Παράλληλα, αυξάνεται και το όριο ηλικίας για τη συγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης, από 40 σε 45 έτη.

Μεταξύ των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας είναι οι εξής: ο γεωργός πρέπει να είναι καταχωρημένος στο σύστημα APIA το έτος πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, η επένδυση πρέπει να γίνει σε αγρόκτημα με οικονομικό μέγεθος τουλάχιστον 12.000 SO, πρέπει να αποδεικνύει την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης βάσει τεχνικοοικονομικής τεκμηρίωσης, πρέπει να αποδεικνύει τη συγχρηματοδότηση της επένδυσης, η επένδυση να είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

Featured Image