Featured Image

Μια νέα αγορά εκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα “ανοίγει” με την εξαγωγική στυμφωνία Κίνας και Αφρικής για τα λεμόνια.

Οι εξαγωγικές συμφωνίες με την Κίνα επιτρέπουν στα αφρικανικά έθνη να εξάγουν λεμόνια ξανά “ξεκινώντας” με τη χαλάρωση των εμπορικών κανόνων για ορισμένες αφρικανικές χώρες, από τις τελωνειακές αρχές της Κίνας που επιτρέπει σε περισσότερα γεωργικά προϊόντα από την Αφρική να εισέλθουν στον ασιατικό μπλοκ.

Συγκεκριμένα, Νότια Αφρική, Κένυα και Ζιμπάμπουε είναι οι αφρικανικές χώρες που υπέγραψαν πρόσφατα αναθεωρημένα πρωτόκολλα που τους επιτρέπουν την πρόσβαση στην προσοδοφόρα κινεζική καταναλωτική αγορά.

Η κίνηση είναι σύμφωνη με την υπόσχεση του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC) πέρυσι να ανοίξει «πράσινες λωρίδες» για γεωργικά προϊόντα στην Κίνα, να επιταχύνει τις διαδικασίες επιθεώρησης και καραντίνας και να διευρύνει τα προϊόντα στα οποία δεν χρεώνεται τιμολόγιο.

Featured Image

Το “διπλό όφελος” για τη Νότια Αφρική

Είναι γνωστό ότι η Νότια Αφρική αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λεμονιών και προφανώς αποκτά σημαντικό προβάδισμα στην αγορά αποκτώντας τη δυνατότητα να εξάγει τα φρούτα αφού η Κίνα, της οποίας η ζήτηση είναι μεγάλη. Από την άλλη πλευρά, αποκτά “διπλό όφελος” γιατί κατάργησε την απαίτηση αποθήκευσης σε ψύξη για την πρόληψη των παρασίτων που σημαίνει ότι όχι μόνο επωφελείται από την εξοικονόμηση κόστους αποθήκευσης αλλά ταυτόχρονα ανοίγει μια μια αγορά που αναμένεται να αποφέρει εκατομμύρια δολάρια σε νέα έσοδα.

Agrogata