Δεν θα υπάρξει τελικά συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι μέχρι τα 56 ευρώ το στρέμμα από τη φετινή χρονιά, ξεκαθάρισε μιλώντας στο πλαίσιο εσπερίδας που έγινε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στο Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος στην Καρδίτσα, ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας.

Μπαγινέτας: Δεν θα δοθεί τελικά από φέτος η συνδεδεμένη των 56 ευρώ στο καλαμπόκι


Η συνδεδεμένη θα δοθεί από τη νέα χρονιά στο καλαμπόκι, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καθώς το αίτημα που κατάθεσε ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας για εξαίρεση φέτος λόγω των έκτακτων συνθηκών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν το έκανε αποδεκτό η Κομισιόν, σημείωσε ο κ. Μπαγινέτας.

Μπαγινέτας: Δεν θα δοθεί τελικά από φέτος η συνδεδεμένη των 56 ευρώ στο καλαμπόκι


Κατά τα άλλα στην εσπερίδα αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους ομιλητές για τις προοπτικές του ελληνικού βαμβακιού, με έμφαση φυσικά στην ποιότητα και στο γεγονός ότι κατακτά πλέον τις διεθνείς αγορές, ως το μοναδικό μη γενετικά τροποποιημένο παγκοσμίως, ενώ το εκκοκκισμένο βαμβάκι βρίσκεται σταθερά στην πρώτη δεκάδα των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων αποφέροντας ετησίως περί ατ 700 εκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα για τη χώρα.

Το Θεσσαλικό βαμβάκι κυριαρχεί ποιοτικά στην Ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια

Το Θεσσαλικό βαμβάκι καταγράφει σημαντικά ποιοτικά πλεονεκτήματα που το καθιστούν «κυρίαρχο» στη χώρα. Η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε Θεσσαλικό και εθνικό επίπεδο, μπορούν να δώσουν στο προϊόν δυνατή ώθηση που θα το ανεβάσουν στην κορυφή των διεθνών αγορών.

Μπαγινέτας: Δεν θα δοθεί τελικά από φέτος η συνδεδεμένη των 56 ευρώ στο καλαμπόκι


Η βαμβακοπαραγωγή παραμένει για ακόμη μια χρονιά ελκυστική καλλιέργεια, με σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά εν μέσω σημαντικών διεθνών εξελίξεων. Ωστόσο το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάστακτο μετά και την ενεργειακή κρίση, γεγονός που καθιστά επιτακτική την βοήθεια της πολιτείας ώστε να συνεχίσει ο «λευκός χρυσός» να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Featured Image


Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις πρώτες δηλώσεις που έκαναν στο Νέο Αγώνα οι ομιλητές της σημαντικής εσπερίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ). Στην εκδήλωση την οποία συντονίζει ο Διευθυντής της «Θεσσαλίας Τηλεόρασης» κ. Γιάννης Κολλάτος, το «παρών» έχουν δώσει μεταξύ άλλων βαμβακοπαραγωγοί και επαγγελματίες του κλάδου, η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.


Στο επίκεντρο της εσπερίδας βρεθήκαν η Εθνική στρατηγική για το βαμβάκι, η ποιότητα του προϊόντος και οι προοπτικές του, καθώς και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο κ. Βασίλης Γιαννάκος μέλος του Δ.Σ της ΔΟΒ, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο κ. Ευθύμιο Φωτεινό.

Η κεντρική ομιλία έγινε  από τον Προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε. Σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε, όπως τόνισε και σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα», σε επίπεδο Περιφερειών η Θεσσαλία έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μήκος, αντοχή, λεπτότητα και λευκότητα, ωστόσο καταγράφεται και αυξημένη παρουσία ξένων υλών. Πρόσθεσε ότι το ελληνικό βαμβάκι παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντούτοις υπάρχουν δύο παράγοντες που επιδέχονται σημαντικών βελτιώσεων.

Μπαγινέτας: Δεν θα δοθεί τελικά από φέτος η συνδεδεμένη των 56 ευρώ στο καλαμπόκι


Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα Απόστολος Μπίλης, ενώ παρέστησαν και αρκετοί παραγωγοί και εκκοκκιστές.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής ειδήσεων της Θεσσαλίας τηλεόρασης Γιάννης Κολλάτος, ενώ την εσπερίδα θα έχετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε την ερχόεμνη Δευτλερα  στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ στις 9.30 το βράδυ.

Πηγή: thessaliatv.gr