Οι βιοδιεγέρτες είναι γεωπονικά εργαλεία που έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια διότι βοηθούν στη μείωση της εφαρμογής λιπασμάτων.

Μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση των συστημάτων καλλιέργειας ή να αποτρέψουν την απώλεια απόδοσης των καλλιεργειών υπό αβιοτικές καταπονήσεις. Τα βιοδιεγερτικά μπορούν να αποτελούνται από οργανικά και ανόργανα υλικά και τα περισσότερα από τα συστατικά είναι ακόμα άγνωστα. Οι βιοδιεγέρτες είναι οργανικά ή ανόργανα προϊόντα που περιέχουν βιοδραστικές ουσίες ή/και μικροοργανισμούς, οι οποίοι, όταν εφαρμόζονται στο φυτό ή στη ριζόσφαιρα, διεγείρουν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα του φυτού βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα απορρόφησης και αφομοίωσης των θρεπτικών ουσιών, την ανοχή σε αβιοτικές καταπονήσεις ή/και ποιότητα του προϊόντος ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά. Αυτός ο ορισμός αναφέρεται στον τελευταίο ευρωπαϊκό κανονισμό για τα λιπάσματα, ο οποίος περιλαμβάνει τα βιοδιεγερτικά (EU2019/1009) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN.

Οι βιοδιεγέρτες εξαπλώνονται γρήγορα στην αγορά. Ένας από αυτούς τους λόγους που παρατηρείται η εξάπλωσή τους στις αγορές, είναι η ολοένα και πιο περιορισμένη διαθεσιμότητα συνθετικών προϊόντων. Είναι αναγκαίο ταυτόχρονα η σύγχρονη γεωργία να αναθεωρήσει και να διευρύνει τις πρακτικές και τα επιχειρηματικά της μοντέλα, ενσωματώνοντας ευκαιρίες που προέρχονται από διαφορετικούς παρακείμενους τομείς και αλυσίδες αξίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας που βασίζεται στη βιοτεχνία, σε μια στρατηγική πλήρους κυκλικής οικονομίας.

Featured Image

Οι αγρότες πρέπει να λειτουργούν ως διαχειριστές της υπαίθρου, αξιοποιώντας τα δικά τους υποπροϊόντα και χρησιμοποιώντας γεωργικά προϊόντα με βελτιωμένο περιβαλλοντικό προφίλ. Ως εκ τούτου, η αναζήτηση νέων τεχνολογιών και προσεγγίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών υπό βέλτιστες και μη βέλτιστες συνθήκες και για τη βελτίωση της αποδοτικότητας χρήσης πόρων (νερό και λιπάσματα) είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα του εδάφους και παρέχοντας ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας στους αγρότες.

Τα βιοδιεγερτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν μια βιώσιμη, αποτελεσματική τεχνολογία ή συμπλήρωμα των συνθετικών ομολόγων τους (δηλαδή, αγροχημικά) για τη βελτίωση της αποδοτικότητας χρήσης θρεπτικών ουσιών και την εξασφάλιση της σταθερότητας της απόδοσης των γεωργικών και κηπευτικών καλλιεργειών υπό βέλτιστες και μη βέλτιστες συνθήκες .

Τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να αναμένουμε ότι τα φυτικά βιοδιεγερτικά που περιλαμβάνουν τόσο φυσικές όσο και συνθετικές ουσίες, καθώς και μικροβιακά εμβόλια, όχι μόνο θα συμβάλλουν σημαντικά σε οικολογικά και οικονομικά βιώσιμα συστήματα φυτικής παραγωγής σε πιο ανθεκτικά αγροοικοσυστήματα, αλλά και θα θέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο για μια μελλοντικά βιώσιμη γεωργία μεγάλης κλίμακας που θα καταλύεται από τη βιομηχανία που βασίζεται στη βιομάζα. Αν και τα φυτικά βιοδιεγερτικά φαίνεται να είναι μια νέα και πιθανή κατηγορία γεωργικών εισροών που συμπληρώνουν τα συνθετικά λιπάσματα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και των βιομηχανιών λιπασμάτων να αποσαφηνίσουν τους μοριακούς και φυσιολογικούς μηχανισμούς που θα διευκολύνουν σίγουρα τη διάχυση αυτών των βιοπροϊόντων στο αγροτικού τομέα.

Featured Image