Featured Image

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, όλων των καλλιεργειών, από τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω των καθημερινών βροχοπτώσεων που σημειώνονται από τον Απρίλιο και όλον το Μάιο, που βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται.

Πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και σήμερα δόθηκε συνέντευξη τύπου, γνωστοποιώντας ότι αύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και με κύριο αίτημα να αλλάξει ο οργανισμός του ΕΛΓΑ προκειμένου οι αγρότες να αποζημιώνονται στο 100% της  παραγωγής και στο 100% της ζημιάς από κάθε είδους αιτία.

«Έχουν σημειωθεί μεγάλες και πολλές ζημιές στις καλλιέργειες, βαμβακιού, μηδικής, σιταριού, καλαμποκιού, πεπονιών, κηπευτικών. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα έχει αναγκάσει πολλούς αγρότες να μην σπείρουν ακόμα βαμβάκι. Τα σιτάρια έχουν «πέσει», έχουν κολλήσει μύκητα. Η αναμενόμενη παραγωγή δυστυχώς δε θα υπάρχει. Στα βαμβάκια που έγινε επανασπορά, ακόμη και δυο φορές λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της υγρασίας σαπίζουν. Αυτό σημαίνει ότι η καλλιέργεια θα είναι όψιμη και θα υπάρξει μείωση της παραγωγής. Τα πεπόνια έχουν χαλάσει. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καμία από αυτές τις ζημιές. Επειδή ακούσαμε και κάποιους που ήταν υπουργοί πριν λίγο καιρό,  ότι θα έρθουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ρωτάμε γιατί δεν αλλάξανε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Τα παραμύθια αυτά να μην τα λένε στον κόσμο. Δε δίνουμε άλλο άλλοθι στην κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει και στην υπηρεσιακή, και στην προηγούμενη και στην επόμενη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ Κ. Τζέλλας.

Οι αγρότες βάζουν ζήτημα από τώρα, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που καταστράφηκαν. Παράλληλα είναι και μια χρονιά που οι τιμές των προϊόντων καταρρέουν χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται με μείωση των τιμών στα παράγωγα προϊόντα. «Το σιτάρι και τι κριθάρι έχουν κατρακυλήσει, δεν βλέπουμε όμως να πέφτει η τιμή του ψωμιού, του αλευριού, του μακαρονιού. Άρα εμείς και σαν αγρότες δεν μπορούμε να ζήσουμε και σαν καταναλωτές όλοι μας πληρώνουμε πανάκριβα τα προϊόντα».

Featured Image

Επιπλέον πολλοί βαμβακοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μην πάρουν τη συνδεδεμένη «Τα  306 κιλά ανά στρέμμα μπορεί να ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης πενταετίας, αλλά για τη φετινή χρονιά πολλοί λίγοι θα καταφέρουν να φτάσουν αυτήν την παραγωγή». Επίσης υπάρχουν ακόμη αγρότες οι οποίοι από το 2021 και το 2022 δεν έχουν πληρωθεί συνδεδεμένες και  πρασίνισμα, λόγω του monitoring, αν και δικαιώθηκαν. Ο κ. Τζέλλας διερωτήθηκε «Το monitoring όταν είναι να πληρωθούν κάποιοι αγρότες «βλέπει» τις αστοχίες που υπάρχουν και κάποια λάθη που κάνει το ίδιο, αλλά  δεν «βλέπει» τις ζημιές για να πάει να αποζημιώσει τον παραγωγό τριφυλλιού που εδώ και δυο μήνες δεν έχει κόψει ένα μαχαίρι, γιατί δε βλέπει ότι το βαμβάκι είναι διπλοσπαρμένο και πλημμυρισμένο συνεχώς και σαπίζει; Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει»

Παράλληλα, από αύριο, χιλιάδες αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2022 μένουν ανασφάλιστοι  χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Απαιτούμε για τους ανθρώπους αυτούς που για οικονομικούς λόγους δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις εισφορές, να έχουν πρόσβαση και σε φάρμακα και σε ιατρική περίθαλψη», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ.

Πηγή: ΕΡΤ