Παρά την παραφιλολογία και το κόψιμο κάποιων λεπτών τον Απρίλιο σε κάποιους, μεμονωμένους παραγωγούς για διάφορα θέματα, στην Κρήτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα παραμένουν σταθερές.

Στην απόφαση αυτή, δηλαδή να κρατήσουν σταθερή την τιμή έχουν οδηγηθεί οι αγοραστές γάλακτος στο νησί, παρά τις μικρές μειώσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, που επιβλήθηκαν από ορισμένους, σε αιγοπροβατοτρόφους.

Η τιμή για το πρόβειο γάλα στην Κρήτη έφθασε φέτος ακόμα και στα 1,40 ευρώ το κιλό, για πρώτη φορά στα χρονιά, καθώς είναι πανθομολογούμενο πως δεν υπάρχει επάρκεια γάλακτος στο νησί, από όπου τα τελευταία χρόνια αγοράζουν πρώτη ύλη και εταιρείες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο τουρισμός συμβάλλει

Featured Image

Υπενθυμίζεται πως η Κρήτη δεν έχει δικαίωμα να παράξει Φέτα ΠΟΠ, ωστόσο το γεγονός ότι έχουν μειωθεί πολύ τα κοπάδια την τελευταία τριετία λόγω του ενεργειακού και όχι μόνον κόστους, κρατά την τιμή παραγωγού σταθερά πέριξ των 1,40 ευρώ το κιλό.

Στο νησί γνωρίζει μεγάλη επιτυχία η γραβιέρα, όπως και πολλά άλλα τυροκομικά, με τον τουρισμό να έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την ελαχιστοποίηση των αποθεμάτων. Σημειωτέον ότι στην Κρήτη η κτηνοτροφία έχει κρατήσει πολλά από τα παραδοσιακά της χαρακτηριστικά, όπερ σημαίνει πως οι δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους είναι περισσότερες ενδεχομένως από άλλες περιοχές, η δε απόσταση και τα μεταφορικά κόστη στις ζωοτροφές, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα, όσον αφορά στην βιωσιμότητα των μονάδων.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image