«Κανείς δεν υπολόγιζε ότι μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι εκ νέου με το αυξημένο κόστος παραγωγής που επιφέρει η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η εισαγόμενη ακρίβεια χτυπάει βάναυσα αγρότες και κτηνοτρόφους με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την πρωτογενή παραγωγή. Η καθολικότητα του προβλήματος επιβάλει ευρωπαϊκές λύσεις. Όσο, όμως, αυτές δεν προκύπτουν, οφείλουμε να εξετάσουμε χειροπιαστές, βιώσιμες λύσεις, σε συνεργασία πάντα με τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικά τους νέους».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) κ. Νίκο Παυλονάσιο, για τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες στην παρούσα συγκυρία.

Ο κ. Παυλονάσιος ενημέρωσε τον Θεσσαλό πολιτικό για την ανησυχία που επικρατεί στους αγρότες από την άνοδο του κόστους παραγωγής. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, οι αυξήσεις στα καύσιμα, την ενέργεια και τα λιπάσματα, ήδη, θέτουν σε επισφάλεια την φετινή παραγωγή και οι αγρότες καλούνται ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα πριν καν έχουν έσοδα. Ομοίως, οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, άλλα και την ενδεχόμενη έλλειψή τους. Όπως εξήγησε, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, δεδομένης της αβεβαιότητας και των δυσκολιών που ενέχει το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου και συνεπώς, η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς.

Featured Image

Οι προσπάθειες που γίνονται είναι ευπρόσδεκτες, άλλα σε κάθε περίπτωση υπάρχουν θέματα που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, όπως το πρόβλημα με τους νέους αγρότες που καλλιέργησαν κηπευτικά χαμηλής κάλυψης και λόγω αλλαγής της τυπικής απόδοσης των καλλιεργειών αυτών, εκ των υστέρων, κινδυνεύουν να χάσουν το πρόγραμμα. Ομοίως, θα πρέπει να εξεταστούν γενναιότερα μέτρα που θα επιτρέψουν την παροχή περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων και ευκολότερων δανειοδοτήσεων, καθώς και η αύξηση των χρημάτων που θα δοθούν ως επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον Φαρσαλινό πρόεδρο της ΠΕΝΑ για την ενημέρωση και την έως σήμερα συνεργασία, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους. Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός βουλευτής «οι αγρότες προσδοκούν ανάσες από το βάρος της εξωγενούς και απότομης αύξησης του κόστους παραγωγής και εύλογα προσβλέπουν στην αγαστή συνεργασία με την πολιτεία για να μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις τόσο στους ίδιους όσο και τους καταναλωτές».

Featured Image