210.000 τόνους σιταριού από την Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασαν πρόσφατα αρκετοί αγοραστές από τις ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters την Τρίτη, επικαλούμενο το AGERPRES.

Σύμφωνα με εμπόρους, οι αγορές αφορούν συνολικά πέντε παραδόσεις από την Πολωνία και δύο από τη Γερμανία, η καθεμία για ποσότητα περίπου 30.000 τόνων, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν κυρίως μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου.

«Με τις τιμές του ευρωπαϊκού σιταριού σε χαμηλό 22 μηνών, οι εμπορικοί υπολογισμοί λειτουργούν επί του παρόντος υπέρ του σίτου της ΕΕ στην αγορά των ΗΠΑ», δήλωσε ένας έμπορος.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών αγοραστών για το σιτάρι της ΕΕ παραμένει υψηλό, λένε οι έμποροι, σημειώνοντας ότι συζητούνται ήδη νέες παραδόσεις περίπου 30.000 τόνων τον Ιούνιο και άλλοι 30.000 τόνοι τον Αύγουστο.

Featured Image

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να εισάγουν σιτάρι από την Ευρώπη, αφού η ξηρασία επηρέασε τις γεωργικές καλλιέργειες, ωθώντας τις τιμές στην τοπική αγορά. Τουλάχιστον δύο πλοία φορτωμένα με σιτάρι από την Πολωνία έφτασαν φέτος στη Φλόριντα και αναμένονται πολλές ακόμη αποστολές τους επόμενους μήνες.

Αυτές οι εισαγωγές, αν και αντιπροσωπεύουν μια σπάνια κατάσταση, αποτελούν πραγματικό πλήγμα για τις ΗΠΑ, οι οποίες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χάσει τη σημασία τους στην παγκόσμια αγορά σιταριού προς όφελος της Ρωσίας, η οποία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Η περσινή ξηρασία επηρέασε τις αποστολές σιτηρών στον ποταμό Μισισιπή, καθιστώντας ακριβότερη τη μεταφορά σιτηρών σιδηροδρομικώς.

Ταυτόχρονα, η κακοκαιρία θα μπορούσε να προκαλέσει έναν αριθμό ρεκόρ Αμερικανών αγροτών να σταματήσουν την καλλιέργεια σιταριού, κάτι που θα έκανε τις εισαγωγές πιο κερδοφόρες.

agro-tv.ro

Featured Image