Featured Image

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας ενημερώνει τα μέλη του, αλλά και όλους τους αγρότες για τις κινητοποιήσεις που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους υπουργούς Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ανακοίνωσή τους αναφέρει τα εξής:  

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας όλο το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κλιμάκωση του αγώνα για 16 μέρες στο μπλόκο του Φιλώτα. Μέσα από τους συντονισμένους αγώνες μαζί με την ΠΕΜ καταφέραμε πανελλαδικά να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις και μερική ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αυτό δείχνει ότι μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και με την συμμετοχή όλων των αγροτοκτηνοτρόφων με κοινά αιτήματα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις.

Μέσα από την πίεση που ασκήθηκε από τα μπλόκα πανελλαδικά πετύχαμε την Τρίτη 14/02/23, να βρεθεί αντιπροσωπεία των μπλόκων, και με δικό μας εκπρόσωπο, στο Μαξίμου με Αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης και να αποσπάσουμε τις παρακάτω δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση:

–Θα εξεταστούν και θα βγουν άμεσα νέοι ενημερωμένοι χάρτες όπου θα φαίνεται που θα επιτρέπεται η συνδεδεμένη καλαμποκιού ανάλογα με την χρήση νερού. Μέχρι να γίνει ανανέωση χαρτών θα βρεθούν άλλες λύσεις για να μην χαθεί η φετινή χρονιά.

–Για τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και θέσαμε ζήτημα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος υπάρχουν οι εξής αποφάσεις:

                ΜΗΛΑ: Όλες οι ποικιλίες εντάσσονται στην αναπλήρωση του εισοδήματος με 300 και 250 ευρώ/στρέμμα ανάλογα τις ποικιλίες.

Featured Image

                ΡΟΔΑΚΙΝΑ/ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ/ΒΕΡΙΚΟΚΑ: ίσχυε ότι είχε εξαγγελθεί για 150 και 135 ευρώ/στρέμμα χωρίς να διευκρινιστούν οι ποικιλίες στις οποίες θα υπάρχει αναπλήρωση.

                ΚΑΣΤΑΝΑ: 150 ευρώ/στρέμμα οριζόντια σε όλη την χώρα και στις περιοχές που υπήρχε πρόβλημα με την φαιά σήψη θα γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη ενίσχυση με ένταξη των περιοχών στο de minimis.

                Για αυτά τα προϊόντα δηλώθηκε ότι θα εξοφληθούν οι δικαιούχοι ως το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου αλλά είμαστε επιφυλακτικοί και ανήσυχοι επειδή έχουμε ακούσει την ίδια υπόσχεση και δέσμευση πολλές φορές. Ξεκίνησαν οι υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν τέλη Δεκεμβρίου και τώρα φτάνουμε στον Μάρτιο απλήρωτοι.

                Επίσης θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος οριζόντια σε όλη την χώρα σε κεράσια και αχλάδια και μέσω de minimis  στα σταφύλια του Τυρνάβου.

Για όλα τα προϊόντα που θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν το 50% του συνολικού ποσού που τους αναλογεί. 

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την Κοζάνη για επιστροφή ΕΦΚ 76 εκ. Ευρώ για το 2023 σε μια χρονική περίοδο που το πετρέλαιο έφτασε και ξεπέρασε τα 2€/λίτρο σαφέστατα δεν μας ικανοποιεί. Επίσης Θέσαμε στο κόστος παραγωγής να υπάρχει πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προστίμου ρύπων ώστε να παράγεται φθηνότερη Κwh  αλλά δεν ικανοποιήθηκαν. Επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά, ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίσαμε να αλλάξουμε για την ώρα την μορφή αγώνα μας και να σταματήσουμε το μπλόκο. Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν στους αγροτικούς συλλόγους και να συνειδητοποιήσουν ότι η πάλη για την επιβίωση μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη, με εναλλασσόμενες μορφές πάλης και θα γίνεται αποτελεσματική με βάση την συμμετοχή, την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας.