Εδώ και ένα μήνα περίπου το Agronewsbomb φιλοξένησε αναφορές παραγωγών και φωτογραφικό υλικό από ιδιαίτερα πρόωρα ανθισμένες ελιές, σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας και καθότι οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή μέχρι κα λίγες ημέρες πριν, το φαινόμενο έχει επεκταθεί.

Πλέον αφορά περιοχές της Ηλείας, που ανθίζουν πρόωρα ακόμα και πορτοκαλιές (ποικιλία New Hall ανθισμένη στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου) που πέρσι είχαν ακαρπία και ελιές, της Κορινθίας σε ελιές, όπου υπάρχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα και φέτος, τη Μεσσηνία σε ελιές Κορονέικες και Καλαμών, τη Λακωνία, αλλά και την Κρήτη.

Featured Image

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρά τα κρύα των ημερών που διανύουμε τα δέντρα αυτά δεν έχουν… γυρισμό, οπότε πάμε για μια ακόμα προβληματική σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των παραγωγών, αλλά και τις εμπορικές τιμές των εν λόγω προϊόντων, που αναμένεται να εκτοξευθούν, δεδομένου ότι και στην Ισπανία κυριαρχούν αυτές τις ημέρες θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, κάτι που οδηγεί σε ακαρπία εκατομμύρια δέντρα.

Το κράτος και οι αρμόδιες Αρχές του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ πρέπει να επιληφθούν καθώς μια ακόμα χρονιά ακαρπίας θα αποβεί μοιραία για τις τοπικές οικονομίες.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image