Αυγενάκης: Δε μπορώ να φανταστώ αγρότη που θέλει ν’ αλλάξει η ΚΑΠ και να ψηφίζει σοσιαλιστές, Πράσινους, Αριστερά.

Την ανάπτυξη της «αγροτικής διπλωματίας» καλλιεργεί η κυβέρνηση, όπως τονίζει μιλώντας στη «ΒτΚ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Τάσσεται υπέρ του εξορθολογισμού της ΚΑΠ, και όσον αφορά στη Θεσσαλία και το masterplan της HVA τονίζει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαβούλευση.

Όσον αφορά στους ελέγχους στην αγορά, αναφέρει ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει 114 έλεγχοι στις πύλες εισόδου.

Επιστρέφετε από ένα ταξίδι στην Κροατία και συναντήσεις με την εκεί ομόλογό σας. Βλέπουμε, όμως, ότι έχετε διαρκώς επαφές με υπουργούς Γεωργίας άλλων χωρών. Σε τι στοχεύετε;

«Επιχειρούμε να αναπτύξουμε τη λεγόμενη “αγροτική διπλωματία”. Υπάρχουν χώρες, όπως οι χώρες της Μεσογείου, που αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, αλλά και κοινές προκλήσεις. Με πρωτοβουλία μας συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα της EUMED-9. Θέσαμε τα κοινά προβλήματα της ΚΑΠ. Το ίδιο πράξαμε και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αξιοποιήσαμε κάθε προσωπική και κομματική σχέση στο πλαίσιο της Ε.Ε. Και καταφέραμε αυτό που κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί: να επιτύχουμε απόφαση για αλλαγή της ΚΑΠ κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της. Ανάλογη δουλειά κάνουμε και σε ό,τι αφορά την ανάγκη συγκρότησης μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Διαμορφώνουμε συμμαχίες που θα προωθήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των αγροτών μας. Η ισχύς βρίσκεται στη συνένωση δυνάμεων και αυτό επιχειρούμε, επιδιώκοντας ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες αγρότες».

Μιας και αναφερθήκατε στην ΚΑΠ, υπάρχουν περιθώρια αλλαγών; Και πώς μπορεί να συμβαδίσει Περιβάλλον και αγροτική ανάπτυξη;

«Σαφέστατα μπορούν να συμβαδίσουν προστασία του Περιβάλλοντος και αγροτική ανάπτυξη. Και αυτό το θέλουν πρώτοι από όλους οι αγρότες, γιατί αυτοί είναι που βιώνουν πρώτοι τις επιπτώσεις στο περιβάλλον μέσω της κλιματικής κρίσης. Η προστασία του Περιβάλλοντος πρέπει να γίνεται συνειδητά και όχι μέσα από γραφειοκρατικά μέτρα, τα οποία, τελικά, το μόνο που κάνουν είναι να εμποδίζουν την απορρόφηση κονδυλίων που δικαιούνται οι αγρότες. Αν δεν αλλάξει η ΚΑΠ κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται. Αυτή θα είναι τραγική εξέλιξη για την Ε.Ε. Γιατί εκτός από το ότι μπλοκάρεται η ανάπτυξη, με ό,τι κινδύνους προκύπτουν για την επισιτιστική επάρκεια και την κοινωνική συνοχή, μία τέτοια πολιτική οδηγεί και στη μείωση της αξιοπιστίας των πολιτικών, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία».

Το ζήτημα θα επηρεάσει τις Ευρωεκλογές;

Featured Image

«Η σημερινή ΚΑΠ είναι απόρροια της πολιτικής που άσκησαν σοσιαλιστές, Πράσινοι και Αριστερά, οι οποίοι πλειοψηφούσαν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όταν έγινε η συμφωνία. Οι υπερβολές που υπάρχουν στην ΚΑΠ προέκυψαν ύστερα από τις δικές τους πιέσεις. Το ΕΛΚ αντιθέτως, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός, και γι’ αυτό υιοθέτησε πλήρως τις 19 προτάσεις που καταθέσαμε ως χώρα. Θυμίζω δε, ότι είμαστε η μόνη χώρα που έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η ψήφος των πολιτών, και ιδιαίτερα των αγροτών, στις Ευρωεκλογές, θα επηρεάσει καθοριστικά την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για αλλαγές στην ΚΑΠ. Δεν μπορώ να φανταστώ αγρότη που θέλει να αλλάξει η ΚΑΠ και να ψηφίζει σοσιαλιστές, Πράσινους και Αριστερά. Θα είναι σαν να πυροβολεί τον εαυτό του».

Με τη Θεσσαλία τι γίνεται; Θα εφαρμοστεί τελικά το masterplan της HVA;

«Το masterplan των Ολλανδών παρεδόθη στον πρωθυπουργό και ήδη έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Η Ολλανδοί έχουν υποβάλει προτάσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαθέσει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Ήδη προς τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς έχουν δοθεί αποζημιώσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δοθούν –πάντα μιλώ για τους παραγωγούς– επί πλέον 1 δισ. ευρώ, ενώ με το σύνολο του κόστους των έργων υποδομής στο σχέδιο για ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις που καταβάλλει, ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις που έχουμε θέσει για πλήρη εξόφληση των παραγωγών, έως τις 30 Ιουνίου».

Τελευταία έχετε ξεκινήσει ελέγχους στην αγορά; Εν όψει του Πάσχα θα ενταθούν;

«Κατ’ αρχάς, οι έλεγχοι δεν έχουν ξεκινήσει τώρα. Γίνονται τακτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Από 18 Ιανουαρίου, με εντολή μου, έχουν ξεκινήσει έκτακτοι έλεγχοι με μικτά κλιμάκια από τη Διεύθυνση Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ΕΦΕΤ, και τη συνδρομή των κατά τόπους ΔΑΟΚ. Οι έλεγχοι γίνονται σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ πριν τους έκτακτους ελέγχους εισέρχονταν στη χώρα 30 με 40 βυτία γάλακτος και παραγώγων του, καθημερινά, πλέον οι είσοδοι έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό ή έχουν μηδενιστεί. Μέχρι στιγμής πάντως, οι έλεγχοι έχουν αποδώσει. Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει 114 έλεγχοι στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, γίνονται συνεχείς έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης σε γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, λάδι, μέλι, και επεκτείνονται, εν όψει του Πάσχα, και στο κρέας. Μέσα από τις στήλες τις εφημερίδας σας, θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανέναν και για καμία περίπτωση. Ο μόνος δρόμος για κάθε εμπλεκόμενο στον τομέα της Διατροφής, είναι ο δρόμος της νομιμότητας».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαρροή ψήφων προς τα δεξιά σας. Θεωρείτε ότι σας κοστίζουν μεταρρυθμίσεις όπως η ισότητα στο γάμο; Υπάρχει απογοήτευση στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους σας;

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και είναι ευτύχημα που έχει ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος καθημερινά αποδεικνύει ότι για πυξίδα του έχει τη φωνή της λογικής. Είναι βέβαιο ότι πολλές μεταρρυθμίσεις είτε ξεβολεύουν κάποιους είτε τους ενοχλούν. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι σέβεται το κόμμα και την ιστορία του και μένει πιστός στις αρχές του ιδρυτή του, προσαρμόζοντας τις πολιτικές της Ν.Δ. στις ανάγκες της εποχής. Δεν ξέρω πόσοι θα παρασυρθούν από τον ακροδεξιό ή αριστερό λαϊκισμό, αλλά όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές έχει βαρύνουσα σημασία. Η φωνή της Ε.Ε. πρέπει να είναι δυνατή και ξεκάθαρη απέναντι στον επικίνδυνο αναθεωρητισμό της Ρωσίας. Η ψήφος μας θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης. Και η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της».

Πηγή: Βραδυνή

Featured Image