Ο μύκητας γλοιοσπόριο είναι ένας επιβλαβής οργανισμός που προκαλεί ασθένεια στην ελιά και έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην Ιταλία, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες ελιάς στον κόσμο.

Η εξάπλωσή του έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των Ιταλών αγροτών και γεωπόνων, οι οποίοι έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο μύκητας γλοιοσπόριο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία λίγο μετά το 2010 και από τότε έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι περιοχές που έχουν αναφερθεί για την παρουσία του περιλαμβάνουν την Τοσκάνη, την Λομβαρδία, την Πούλια, την Καλαβρία και την Σαρδηνία, μεταξύ άλλων. Σε αυτές τις περιοχές, ο μύκητας προκαλεί σοβαρές ζημιές στα φύλλα των ελαιοδέντρων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και την υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Αντιμετώπιση και πρωτοβουλίες

Οι Ιταλοί αγρότες και γεωπόνοι έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μύκητα γλοιοσπόριου με διάφορους τρόπους. Μία από τις κύριες προσεγγίσεις είναι η χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση του μύκητα. Η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων γίνεται με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του μύκητα και την προστασία των ελαιοδέντρων από τη νόσο. Οι συγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του μύκητα γλοιοσπόριου στην Ιταλία περιλαμβάνουν τη βορξιντιάζη, τη φλουξυστρομπίνη, τη μεταλαξυλοξεπίνη και την κυπροδινίλη, ανάμεσα σε άλλες.

Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένα από αυτά:

Featured Image

Βορξιντιάζη (Bordeaux mixture): Είναι ένα χαλκούχο σκεύασμα που περιέχει βορξιντιάζη, μία ουσία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση πολλών φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του μύκητα γλοιοσπόριου.

Φλουξυστρομπίνη (Fluoxastrobin): Είναι ένα φυτοφάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των στροβιλουρίνων. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του μύκητα γλοιοσπόριου και άλλων μυκητιασικών νοσημάτων.

Μεταλαξυλοξεπίνη (Methoxyfenozide): Πρόκειται για ένα εντομοκτόνο φυτοφάρμακο, αλλά έχει επίσης αναφερθεί ότι έχει κάποια αντιμυκητιασική δράση κατά του μύκητα γλοιοσπόριου.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα φυτοφαρμάκων και χαλκούχων σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην Ιταλία για την αντιμετώπιση του μύκητα γλοιοσπόριου στην ελιά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση φυτοφαρμάκων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανονισμούς που ισχύουν και με προσοχή για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή της υπερβολικής χρήσης των φυτοφαρμάκων.

Εκτός από τη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, οι γεωπόνοι έχουν εστιάσει επίσης σε μέτρα προληπτικής φύσης. Αυτά περιλαμβάνουν την επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών ελιάς, την υγιή διαχείριση του εδάφους και τη διατήρηση κατάλληλων συνθηκών αερισμού και φωτισμού για τα ελαιόδεντρα. Επιπλέον, η επιτήρηση των φυτειών και η άμεση αντίδραση σε πιθανές ενδείξεις παθογόνων προβλημάτων είναι σημαντικές πτυχές της αντιμετώπισης του μύκητα γλοιοσπόριου.

Του ειδικού συνεργάτη γεωπόνου

Featured Image