Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Agronewsbomb από πηγές στην Κίνα, ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας, Τανγκ Ρεντζιάν, χαρακτηρίζει την κατάσταση του χειμερινού σίτου της Κίνας ως πιθανά τη «χειρότερη στην ιστορία».

Ο Κινέζος Υπουργός, μιλώντας το Σάββατο με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Κίνας, δήλωσε ότι η παραγωγή χειμερινού σιταριού της Κίνας θα μπορούσε να είναι η «χειρότερη στην ιστορία».

Τις πταίει;

Σημείωσε ότι οι σπάνιες, έντονες, περσινές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της φύτευσης σε επίπεδο περίπου του 1/3 της κανονικής έκτασης σίτου. Πριν την έναρξη του χειμώνα έγινε μια έρευνα για τη σοδειά χειμερινού σιταριού και διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα της καλλιέργειας μειώθηκε κατά τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον Υπουργό που ανέφερε συγκεκριμένα, σήμερα, ότι « όχι πολύ καιρό πριν, πήγαμε στη βάση για να κάνουμε μια έρευνα και πολλοί γεωργοί, ειδικοί και τεχνικοί, μας είπαν ότι οι συνθήκες καλλιέργειας φέτος μπορεί να είναι οι χειρότερες στην ιστορία.. Η φετινή παραγωγή σιτηρών αντιμετωπίζει πράγματι τεράστιες δυσκολίες».

Τα σχόλια του Κινέζου Υπουργού για το Ουκρανικό

Στη συνέχεια, ο Κινέζος Υπουργός σχολίασε τα πολεμικά τεκταινόμενα στην Ουκρανία σημειώνοντας ότι εκφράζονται ανησυχίες για τη προσφορά σιτηρών της Κίνας, καθώς Ρωσία και Ουκρανία από κοινού, αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών, έχοντας διαταράξει τον εφοδιασμό προκαλώντας άνοδο των τιμών του σιταριού σε υψηλά 14 ετών.

Ωστόσο, ο Κινέζος Υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Κίνα μπορεί να εξασφαλίσει -ως αντιστάθμισμα- μια μεγάλη συγκομιδή καλοκαιριών σιτηρών χάρη στη πολιτική και τεχνική υποστήριξη αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας για τα σιτηρά.  Όμως, η Κίνα δεν βασίζεται μόνο σε αυτές τις ευοίωνες προβλέψεις.

Τα προληπτικά μέτρα της Κίνας

Ο Κινέζος Υπουργός αναφέρει ότι το Πεκίνο έχει επικεντρωθεί ξανά στην επισιτιστική ασφάλεια, έναν στόχο που αποτελεί μεν μακροχρόνια προτεραιότητα της κεντρικής ηγεσίας, αλλά από την έναρξη της πανδημίας μέχρι την σημερινή εμπόλεμη συνθήκη στην Ουκρανία ενισχύεται όσο ποτέ.

Αντίστοιχα, ο υπεύθυνος κρατικού σχεδιασμού της Κίνας δήλωσε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου ότι η προσφορά σιτηρών παραμένει περιορισμένη, παρά τις τελευταίες, διαδοχικές καλές συγκομιδές. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, αναφέρεται στην Έκθεση της Εθνικής τους Ε πιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων ότι η Κίνα θα διασφαλίσει ότι η έκταση σιτηρών για το έτος θα παραμείνει πάνω από 289,93 εκατομμύρια στρέμματα.

Featured Image

Παράλληλα, η Κίνα στρέφεται στη καλλιέργεια άλλων αγαθών ως αντιστάθμισμα, αυξάνοντας τη παραγωγή σόγιας και άλλων ελαιούχων σπόρων αλλά και καλαμποκιού. Επίσης, η Κίνα μέσω της αποτελεσματικής χρήσης αποθεμάτων και εισαγωγών θα εγγυηθεί τη προσφορά και ζήτηση των δημητριακών, των βρώσιμων ελαίων, του βαμβακιού, των λιπασμάτων και της ζάχαρης.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, στην ίδια συνεδρίαση, ανέφερε ότι η Κίνα θα αυξήσει κατά 30% σε σχέση με πέρσι τις επιδοτήσεις και θα διαθέσει 41,639 δισεκατομμύρια γιουάν (6,59 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιδοτήσεις το 2022 για ασφάλιστρα γεωργικής ασφάλισης.

Τέλος, ο ίδιος ο Κινέζος Πρωθυπουργός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου ανέφερε ότι  η Κίνα θα διασφαλίσει τις βασικές προμήθειες γεωργικών προϊόντων φέτος, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών.  Η Κίνα θα σταματήσει οποιεσδήποτε απόπειρες χρήσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τη γεωργία και συγκεκριμένα την παραγωγή σιτηρών, για να διαφυλάξει την περιοχή της γεωργικής γης και να αναζωογονήσει τη βιομηχανία σπόρων με ταχύτερους ρυθμούς, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Λι.

Η «κινέζικη διαχείριση» και το ελληνικό μάθημα

Τι μαθαίνουμε εμείς οι Έλληνες από την «κινέζικη διαχείριση»;

Τις έρευνες για τις σοδειές τις πραγματοποιούν ΕΓΚΑΙΡΩΣ και μάλιστα στη βάση τους. Έτσι, γνωρίζουν από πρώτο χέρι και εγκαίρως τις προβλέψεις για τη σοδειά και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις απειλές και τους κινδύνους, ενισχύοντας ουσιαστικά τον αγροτικό τομέα τη στιγμή που το έχει ανάγκη. Οι Έλληνες Υπουργοί και «ειδικοί» καταφτάνουν στα χωράφια, αν καταφτάσουν ποτέ, μόνο μετά από μεγάλες καταστροφές για να δώσουν ψίχουλα.

Η «κινέζικη διαχείριση» φαίνεται να εφαρμόζει την προληπτική ενίσχυση των κλάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα που θα «σκάσουν» και δεν περιμένει να πιάσουν πάτο για να δώσει κανένα ψίχουλο. Η Ελλάδα θεωρεί «επιτυχημένη διαχείριση» τις πομοφολυγώδεις δηλώσεις των Υπουργών της και το κρέμασμα των αγροτών  κάτω από σκοινιά υποσχέσεων που συνήθως καταλήγουν σε απραξία ή ενισχύσεις με «ψίχουλα». Η αντίδραση των δικών μας αγροτών είναι να σφίγγουν το ζωνάρι και να κάνουν και καμιά  «κινητοποίηση» με χίλια προβλήματα, μέχρι να έρθει η επόμενη καταστροφή… στο μεταξύ, το πετρέλαιο για να μετακινήσουν το τρακτέρ στη κινητοποίηση το πληρώνουν χρυσάφι. Μετά, βγαίνει το Υπουργείο και επιδοτεί το πετρέλαιο σε λίγες μόνο κατηγορίες αγροτών, αφήνοντας απ’ έξω τους ετεροεπαγγελματίες, για να προκαλει “εμφύλιο” μεταξύ των αγροτών.

Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της παγκόσμιας υπερδύναμης από ένα κράτος που περιμένει τον κίνδυνο για να ανταποκριθεί, ανεπαρκώς πάντα, «κατόπιν εορτής».

Agrogata