Με 10 λεπτά αύξηση σε σχέση με πέρυσι θα παίρνουν φέτος τα εργοστάσια της Ηλείας τη βιομηχανική τομάτα από τους παραγωγούς, σύμφωνα με πληροφορίες, γεγονός που προκαλεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία πως η χρονιά θα πάει καλά.

Τα δύο εργοστάσια απορρόφησαν πέρυσι 100.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας, ποσότητα στις οποίες θα κυμανθούν και φέτος.

Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν πέρυσι στα 78 με 80 λεπτά το κιλό για ΚΥΚΝΟ και Μινέρβα (πρώην Unilever). Φέτος πληροφορίες θέλουν να φθάνει η τιμή παραγωγού στα 90 λεπτά το κιλό, αλλά η αύξηση του κόστους της παραγωγής λόγω της ανόδου τόσο της ενέργειας όσο και των γεωργικών φαρμάκων έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό των καλλιεργητών.

«Είμαστε σε διαπραγμάτευση από τον Νοέμβριο με τα δύο εργοστάσια στην περιοχή και έχουμε προφορικά καθορίσει στο περίπου το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε φέτος όσον αφορά κυρίως την τιμή. Όμως ακόμα δεν υπάρχουν γραπτές δεσμεύσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών Αμαλιάδος κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

Featured Image

Αυξημένο κόστος

Αυξημένο είναι το κόστος της καλλιέργειας της Βιομηχανικής Τομάτας λόγω της ανόδου της ενέργειας και των γεωργικών φαρμάκων, γεγονός που έχει προκαλέσει τον προβληματισμό τους.

«Η οποιαδήποτε αύξηση στη τιμή του παραγωγού δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της καλλιέργειας που φέτος λόγω των αυξήσεων σε ενέργεια και γεωργικά εφόδια. Ένας παραγωγός για να μπορέσει να πει θα βγάλει μεροκάματο θα πρέπει ανά στρέμμα να κάνει πάνω από εφτά τόνους τομάτα», επισημαίνει ο κ. Βαλιανάτος.

Πηγή: patrisnews.com