Featured Image

Το καλαμπόκι του Σικάγο κέρδισε περισσότερο έδαφος την Τετάρτη, με την ισχυρή ζήτηση και τις υψηλότερες τιμές στη φυσική αγορά να ανεβάζουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε υψηλό μίας εβδομάδας.

Το σιτάρι υποχώρησε για δεύτερη συνεδρίαση, αλλά οι απώλειες περιορίστηκαν από τις μειωμένες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

«Οι τιμές στη φυσική αγορά είναι αρκετά σταθερές», είπε ένας έμπορος ζωοτροφών με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Έμποροι που είχαν πουλήσει καλαμπόκι σε διαγωνισμούς καλύπτουν θέσεις».

Το πιο ενεργό συμβόλαιο καλαμποκιού στο Chicago Board of Trade (CBOT) σημείωσε άνοδο 1,2% στα 7,65-3 $/4 το μπουσέλ, στις 0249 GMT, αφού σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου στα 7,68-1/4 $ το μπουσέλ. Το σιτάρι διολίσθησε 0,5% στα 10,66 $-3/4 το μπουσέλ, ενώ η σόγια προσέθεσε 0,9% στα 17,44-1/4 $ το μπουσέλ.

Οι προσφορές με βάση το καλαμπόκι για το καλαμπόκι ενισχύθηκαν σε σιδηροδρομικούς τερματικούς σταθμούς, επεξεργαστές και ανελκυστήρες σε όλη τη μεσοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ την Τρίτη, δήλωσαν οι έμποροι σιτηρών.

Η αγορά σιταριού είχε σκαρφαλώσει περισσότερο από 5% τη Δευτέρα, καθώς οι αναφορές για ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο και το λιμάνι του Μικολάιβ αμβλύνουν τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί διπλωματική συμφωνία για την επανέναρξη των θαλάσσιων αποστολών ουκρανικών σιτηρών.

Featured Image

Ο ρωσικός βομβαρδισμός κατέστρεψε τις αποθήκες ενός από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας στο λιμάνι Μικολάιβ της Μαύρης Θάλασσας το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής την Τρίτη.

Η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, διαθέτει δεκάδες τερματικούς σταθμούς εξαγωγών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, όπου πόλεις βομβαρδίζονται τακτικά από τη Ρωσία. Ο ρωσικός αποκλεισμός εμποδίζει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τη θάλασσα για εξαγωγές.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν έναν πιθανό διάδρομο εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και τη βόρεια Συρία την Τρίτη, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα και η Μόσχα προετοιμάζονται για συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών τους.

Οι εξαγωγές δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Ουκρανίας τον Μάιο αυξήθηκαν 80% σε 1,743 εκατομμύρια τόνους σε μηνιαία βάση, αλλά οι όγκοι εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τις εξαγωγές τον Μάιο του 2021, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Γεωργίας.

Τα αμοιβαία κεφάλαια εμπορευμάτων ήταν καθαροί αγοραστές προθεσμιακών συμβολαίων καλαμποκιού, σόγιας, σόγιας και σογιέλαιου CBOT την Τρίτη, δήλωσαν οι έμποροι. Τα κεφάλαια ήταν καθαροί πωλητές σιταριού.
Πηγή: Reuters (Αναφορά από Naveen Thukral· Επιμέλεια από Sherry Jacob-Phillips και Shailesh Kuber), hellenicshippingnews