Τις πληγές, που προκάλεσε στην αγροτική παραγωγή η πρωτοφανής χαλαζόπτωση, που έπληξε προχθές το απόγευμα τις περιοχές Αϊδινίου, Μικροθηβών, Περιβλέπτου, Αερινού και σε μικρότερο βαθμό το Κρόκιο και περιοχή του Αλμυρού, μετρούν από χθες αγρότες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αϊδινίου, Δημήτρη Βαλκανιώτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στις καλλιέργειες με αμύγδαλα. Ολόκληρα στρέμματα καλλιεργειών ήταν χθες με πεσμένα τα αμύγδαλα στο έδαφος και τα δέντρα «γυμνά» από καρπούς, μετά το χαλάζι που έπεσε και που ήταν σε μέγεθος όσο ένα μπαλάκι του τένις.

Στους ελαιώνες υπάρχει επίσης σοβαρή ζημιά, κυρίως σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του καρπού. Μεγάλες απώλειες καταγράφονται ακόμη σε καλλιέργειες με καλαμπόκι και σιτηρά, αλλά και σε μποστάνια με καρπούζια και πεπόνια.

«Δεν είναι μόνο ζήτημα η απώλεια μέρους της παραγωγής, αλλά και η υποβάθμισή της, που θα οδηγήσει σε απώλεια σημαντικού μέρους του αγροτικού εισοδήματος», ανέφερε ο κ. Βαλκανιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι η χαλαζόπτωση μπορεί να διήρκησε μόλις δέκα λεπτά της ώρας, ήταν όμως μεγάλης έντασης και προκάλεσε σοβαρή καταστροφή.

Αμεση ήταν η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε τις χαλαζόπληκτες περιοχές στη Μαγνησία. Επιτόπου στις καλλιέργειες, που χτυπήθηκαν από το έντονο καιρικό φαινόμενο, βρέθηκε, σύμφωνα με τον κ. Βαλκανιώτη, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας Σπύρος Σπυρόπουλος μαζί με δύο γεωπόνους και είχαν μία πρώτη εικόνα της καταστροφής.

Οπως έγινε γνωστό, άμεσα θα μπορέσουν οι αγρότες να κάνουν αναγγελίες ζημιών και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν εκτιμήσεις από γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, θα δοθεί προτεραιότητα στα σιτηρά, που είναι στο στάδιο της συγκομιδής και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες καλλιέργειες. Απευθύνθηκαν μάλιστα συστάσεις προς τους καλλιεργητές να προχωρήσουν σε καθαρισμό των κτημάτων τους, να κρατήσουν όμως τουλάχιστον δύο σειρές ως «μάρτυρες», ώστε να μπορέσουν οι γεωπόνοι να κάνουν τις εκτιμήσεις.

«Η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ ήταν άμεση», σχολίασε ο κ. Βαλκανιώτης τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Αμεση αποζημίωση

Featured Image

Αμεση αποζημίωση ζητεί, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης.

«Απαιτούμε την άμεση καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες που επλήγησαν από τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού (Αϊδίνι, Μικροθήβες), καθώς και την άμεση αποζημίωση των συναδέλφων παραγωγών.

Διεκδικούμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά προκαλεί ζητήματα ρευστότητας.

Επίσης ζητούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα επιβίωσης, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας».

Δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις

Τις χαλαζόπληκτες περιοχές Μικροθηβών και Αϊδινίου επισκέφθηκε ο αντιδήμαρχος Βόλου Αργύρης Κοπάνας και είχε συνεργασία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας Σπύρο Σπυρόπουλο, τους τοπικούς προέδρους, αλλά και τους παραγωγούς, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.

«Η σφοδρή χαλαζόπτωση άφησε πίσω της μεγάλες ζημιές κυρίως στις αμυγδαλιές, τα αμπέλια και τις ελιές, αλλά και σε σιτηρά και κηπευτικά. Ο αγώνας δίνεται για δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος. «Η αναγγελία της ζημιάς έχει γίνει από την ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ και αναμένουμε την έγκριση για τη δήλωση των ζημιών από τους παραγωγούς μας και την όσο το δυνατόν πιο σύντομη έλευση των εκτιμητών στις πληγείσες καλλιέργειες», συμπλήρωσε ο κ. Κοπάνας.

taxydromos.gr