Σχέδιο υποστήριξης των σπορών αγροτικών προϊόντων δρομολογεί η ουκρανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει επάρκεια τροφίμων για τον πληθυσμό της εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.
Το όλο εγχείρημα εξάλλου θα επηρεάσει και τα διεθνή δεδομένα, αν λάβουμε υπόψη πως η διαταραχή της πολύ σημαντικής ουκρανικής παραγωγής σε πολλά αγροτικά προϊόντα έχει επηρεάσει άμεσα τις διεθνείς τιμές.
Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ η χώρα για την ώρα έχει επάρκεια σε βασικά τρόφιμα για τους επόμενους μήνες. Όμως, θα πρέπει αναγκαστικά να κοιτάξει πιο μακριά.
«Πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον. Επομένως η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σχέδιο για να υποστηρίξει την σπορά, που θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε στο ανακοινωθέν του.
Στο θέμα είχε αναφερθεί σε μήνυμα του την Παρασκευή και ο ίδιος ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλώντας τους αγρότες της χώρας να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν στην σπορά των γεωργικών τους εκτάσεων. Όμως, οι περισσότερες αγροτικές επιχειρήσεις της χώρας προειδοποιούν πως ο στόχος αυτός σε μεγάλο βαθμό δεν είναι εφικτός.
Όσοι αγρότες δεν έχουν σκοτωθεί, έχουν πάρει τα όπλα, ενώ αρκετοί επίσης φοβούνται να δουλέψουν στα χωράφια. Επιπλέον, υποστηρίζουν πως έχουν σημαντικές ελλείψεις σε λιπάσματα και παρασιτοκτόνα που είναι απαραίτητα το διάστημα αυτό, καθώς η γη… ζωντανεύει και πάλι με το τέλος του χειμώνα και τα πρώτα σπαρτά που φυτεύτηκαν το περασμένο φθινόπωρο θα αρχίσουν να ξεπηδούν, σύμφωνα με το ot.gr.
Φοβούμενες τις ελλείψεις, αλλά και θορυβημένες από την εκτίναξη των διεθνών τιμών σε πολλά βασικά αγροτικά προϊόντα, αρκετές χώρες κυρίως της Ευρώπης λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουν πως η τοπική παραγωγή θα διοχετευτεί στην εγχώρια κατανάλωση και όχι σε εξαγωγές. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία, η Σερβία και η Μολδαβία ήδη απαγόρευσαν τις εξαγωγές σιτηρών, ενώ ακόμη και η Ινδονησία δήλωσε πως θα θέσει υπό αυστηρότερο έλεγχο τη ροή των εξαγωγών φοινικέλαιου.