Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ συστήνεται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Ανάπτυξης. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 1075) η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που συνυπογράφουν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Στύλιος και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, για τη Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα εντός της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε.

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε., πόρων ύψους είκοσι ενός εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (21.500.000€).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η σύναψη της συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε., που θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή του Ταμείου.

Featured Image

Με την υπογραφή της συμφωνίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των Τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο, οι οποίες, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2020, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000€ έως 25.000€,προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε νέου δανείου που θα χορηγείται και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο του δανείου θα είναι μειωμένο κατά 50%. Επιπλέον, προβλέπεται η επιδότηση επιτοκίου, καθώς και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.

Η ενεργοποίηση του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας, μέσω της  διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Agrogata