Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας αντιμετωπίζει τον υπουργό Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι ως ύποπτο σε μια έρευνα για την παράνομη απόκτηση κρατικής γης αξίας περίπου 7 εκατ. δολαρίων, ανέφεραν την Τρίτη τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός, που επέβλεπε τη βιομηχανία σιτηρών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία μετά τον διορισμό του τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο ανέκυψαν τώρα οι ισχυρισμοί αυτοί που σχετίζονται με περιστατικά του 2017 και του 2018. “Δεν συμφωνώ με τους ισχυρισμούς αυτούς”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ύστερα από ανακοίνωση από το Εθνικό Γραφείο της Ουκρανίας κατά της Διαφθοράς που εξηγούσε τα ευρήματα έρευνας. “Εγγυώμαι τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια για την εξακρίβωση της αλήθειας, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο – όλα τα στοιχεία είναι προσβάσιμα στις αρχές και τα αποδεικτικά στοιχεία και τα επιχειρήματα εξετάζονται από τα δικαστήρια”, δήλωσε ο Σόλσκι.

Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αποκάλυψε ένα σχέδιο με επικεφαλής έναν νυν υπουργό για την παράνομη απόκτηση κρατικής γης αξίας 291 εκατ. γρίβνα (7,35 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με το capital.gr.

Στην ανακοίνωση δεν κατονομάστηκε ο Σόλσκι, αλλά η ουκρανική υπηρεσία δήλωσε ότι ο ύποπτος είναι ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για αγροτικά θέματα, μια θέση που κατείχε ο Σόλσκι πριν γίνει υπουργός Γεωργίας τον Μάρτιο του 2022. Η υπηρεσία ανάρτησε μια θολωμένη φωτογραφία με ένα πρόσωπο που φαίνεται να ήταν ο Σόλσκι.

Featured Image

Ύστερα από την ανακοίνωση και τα δημοσιεύματα σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης που τον κατονόμαζαν, ο Σόλσκι επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε ότι είναι ύποπτος στην υπόθεση. “Δεν έχω καμία σχέση με αυτή την έκταση γης”, δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν σχεδιάζει να υποβάλει την παραίτησή του.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι το σχέδιο περιλάμβανε επίσης μια πρόσθετη προσπάθεια απόκτησης γης αξίας 190 εκατ. γρίβνα.

Ο Σόλσκι θα είναι ο πρώτος γνωστός υπουργός της κυβέρνησης υπό τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που θα κατονομαστεί ως ύποπτος σε υπόθεση διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι οι αναφορές αυτές έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εικασιών για επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Featured Image