Στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με επιδοτήσεις παλιότερων ετών αναφέρθηκε ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας στις 23 του μήνα στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Ατελείωτα τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων λόγω της δραματικά παρατεινόμενης ανεπάρκειας στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Υπενθυμίζεται πως με ενέργειες του πρώην ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη άρχισαν πριν λίγους μήνες να ξεμπλοκάρονται πληρωμές παλιών επιδοτήσεων.

Ας δούμε αναλυτικά τι ανέφερε στις 23 Σεπτεμβρίου στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: “Κύριε Μπούμπα, εγώ θα επιμείνω να απαντήσω σε αυτό το κείμενο των ερωτήσεων και προφανώς αν θέλετε να ξανακάνετε επίκαιρη για τα θέματα που έχετε θέσει τώρα, ευχαρίστως να σας απαντήσω, όπως κάνω κάθε φορά.

Όμως, για το πρόβλημα με την πληρωμή στα βιολογικά έχει απαντηθεί εδώ και δύο μήνες. Έχει απαντηθεί εδώ και δύο μήνες. Έχει βγάλει δελτίο Τύπου ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχει απαντηθεί. Παρακαλώ να το αναζητήστε, να το βρείτε. Έχει απαντηθεί και είναι ξεκάθαρο το τι έχει γίνει και είναι μια λάθος κατάσταση, ένα λάθος ρεπορτάζ.

Επίσης, επιμένετε για το 2014. Σας είχα απαντήσει πέρσι ότι πράγματι έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές του 2014, έχει γίνει σύμβαση με την εταιρεία και προχωρούν και οι πληρωμές του 2015, του 2016 και του 2017, αλλά πρέπει να ξέρουν και αυτοί που μας ακούνε σήμερα ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν από το 2014, αλλά προέκυψαν με διοικητικές πράξεις, με αποφάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ή με δικαστικές αποφάσεις πολλά χρόνια μετά. Πράγματι αφορούν το 2014, αλλά μπορεί η βεβαίωση της επιστροφής των χρημάτων και ότι είναι δικαιούχοι οι παραγωγοί να προέκυψε το 2019, το 2020, το 2021. Το πληροφοριακό σύστημα έγινε, υπάρχει, προχωράει και ένα-ένα τα αίτια καθαρίζονται και προφανώς υπάρχει πληροφοριακό σύστημα.

Τώρα αυτό το χειροκίνητο δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Συγγνώμη, υπάρχει ένα σύστημα, ένας διαγωνισμός που έχει υπογραφεί η σύμβαση τον Νοέμβριο και υλοποιούνται κανονικά όλα τα πληροφοριακά συστήματα και οι παραγωγοί δεν έχουν να φοβηθούν, οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά τέλος Οκτωβρίου και τέλος Δεκεμβρίου, όπως γίνονταν κάθε χρόνο, εκτός της περσινής χρονιάς που είχαμε το πρόβλημα της εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων και αυτά πληρώθηκαν τον Απρίλιο, τέλος Απριλίου. Επομένως, επανερχόμαστε στις κανονικές πληρωμές.

Και συνεχίζω, λοιπόν, και απαντώ στην ερώτηση που μου κάνατε. Οι περισσότερες αποφάσεις, όπως σας είπα, γιατί εκεί είναι το ζητούμενο και αυτά πρέπει να ξέρουν οι παραγωγοί και αυτοί που κάνουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, έχουν τροποποιηθεί πάρα πολλές φορές εγκαίρως και όσες χρειάστηκε και τις επόμενες μέρες θα υπογραφούν και αυτές οι λίγες που απομένουν.

Και θέλω να θυμίσω ότι επιλέξαμε οικολογικά σχήματα να περιέχουν πολλές επιμέρους δράσεις, προκειμένου να εξυπηρετούν περισσότερους στόχους και να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες περισσότερων παραγωγών, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τροποποίηση είναι πιο περίπλοκη και πιο χρονοβόρα.

Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση έκδοσης κάποιων αποφάσεων δεν επηρεάζει την ομαλή άσκηση των γεωργικών πρακτικών. Φροντίζουμε να υπάρχει συνεχής και πλήρης ενημέρωση των ενδιαφερομένων με όλα τα μέσα. Ποια είναι αυτά; Προδημοσιεύσεις, δελτία Τύπου, οδηγία εφαρμογής, ημερίδες, δημοσιεύσεις. Και σας διαβεβαιώνω από εδώ ότι εάν προκύψει κάτι -προβλήματα, καθυστερήσεις ή αβλεψίες-, θα αναλάβουμε άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν, όπως κάναμε και πέρσι, ώστε να μην ζημιωθεί κανένας παραγωγός χωρίς υπαιτιότητά του. Το έχουμε πράξει κάθε φορά όπου χρειάστηκε.

Και επειδή συνεχώς αναφέρετε στην ερώτησή σας, στο γραπτό κείμενο, και σε καθυστερήσεις των απαραίτητων εγκυκλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Οργανισμός έχει εκδώσει όλες τις εγκυκλίους που είναι απαραίτητες για αυτό το στάδιο των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2024. Και σας πληροφορώ, επίσης, ότι η εγκύκλιος των μεταβιβάσεων που αναφέρεστε εκδόθηκε 19.9.2024 και το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων είναι ανοικτό από 19.9 μέχρι 20.10 και θα προχωρήσουν κανονικά. Άλλες εγκύκλιοι, όπως αυτές των ελέγχων, των συνδεδεμένων ενισχύσεων και του εθνικού αποθέματος, δεν απαιτούνται σε αυτή τη φάση και γι’ αυτό και πάντοτε εκδίδονται μεταγενέστερα.

Featured Image

Όσο για τον ισχυρισμό σας ότι το σύστημα του ΟΣΔΕ του 2024 είναι κλειστό ακόμα, το 2024 θα μου επιτρέψετε να το χαρακτηρίσω άτοπο. Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι αναφέρεστε. Λειτουργεί κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Γίνονται αιτήσεις ενίσχυσης για το 2024 είτε on line είτε μέσω και ΚΥΔ. Και σας είπα στην πρώτη μου απάντηση ότι μέχρι σήμερα έχουν οριστικοποιηθεί πεντακόσιες εβδομήντα επτά χιλιάδες αιτήσεις και, μάλιστα, αυτό θα οριστικοποιηθεί 30.9.2024.

Όσον αφορά για τις ασυμβατότητες μεταξύ των οικολογικών σχημάτων της ECO ΚΑΠ και των δράσεων των υπομέτρων 10.1 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις» και του μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία», μάλλον δεν είστε ορθά ενημερωμένος.

Η υπ’ αριθμόν 581 ΥΑ με ΦΕΚ 1137/14/2/2024 που αναφέρετε στην ερώτησή σας είναι η τρίτη τροποποίηση της υπ’ αριθμόν 1606 ΥΑ του ’23 και έχουμε ήδη από τον Ιούλιο του ’24 την τέταρτη τροποποίηση, την υπ’ αριθμόν 3185 ΥΑ με ΦΕΚ 4358 της 25ης/7/2024 στην οποία περιγράφεται σαφώς, μεταξύ άλλων, η ασυμβατότητα μεταξύ των οικολογικών σχημάτων της περιόδου ’23 με ’27 και των αγροτοπεριβαλλοντικών παρεμβάσεων του ΣΣΚΑ, όπου και οι οικολογικές πρακτικές στις οποίες αναφέρεστε σ’ αυτές συμπεριέχονται. Εκεί ακριβώς στηρίζεται η προδημοσίευση των βιολογικών, με την οποία οι παραγωγοί ενημερώνονται εγκαίρως για το τι θα ισχύσει, ώστε οι ίδιοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και αστοχίες.

Οφείλω να θυμίσω ότι οι περιορισμοί στη συμβατότητα των παρεμβάσεων απορρέουν από ενωσιακή υποχρέωση για αποφυγή διπλής χρηματοδότησης και μη συμβατών γεωργικών πρακτικών.

Κλείνοντας, θα πω ότι οι διεκδικήσεις μας για περισσότερη απλούστευση, βελτίωση και ευελιξία ειδικότερα των οικολογικών σχημάτων και γενικότερα της ΚΑΠ είναι συνεχείς και συστηματικές μέσα από τη δεύτερη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου που είναι υπό διαπραγμάτευση και με τις παρεμβάσεις και προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών που έγιναν και πριν από δεκαπέντε μέρες και χθες.

Προς επιβεβαίωση αυτών που είπα τώρα, οι προτάσεις μας ήταν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Αντιπροσωπεία στη συνάντηση των αρχών της ΚΑΠ αμέσως μετά το Συμβούλιο Υπουργών, με τα συμπεράσματα να συγκλίνουν στην ελληνική θέση περί ανάγκης απλοποίησης της ΚΑΠ.

Οι Έλληνες παραγωγοί δεν πρέπει να έχουν κανένα φόβο ότι δεν θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές στον χρόνο που πρέπει. Είμαστε σε θέση να τις διασφαλίσουμε με διαφανείς, ακριβείς διαδικασίες και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για όλα αυτά στις ημερομηνίες που πρέπει και τέλος Οκτωβρίου και τέλος Δεκεμβρίου και αυτό οι παραγωγοί το γνωρίζουν καλά και γι’ αυτό συνεχίζουν και στηρίζουν την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σας ευχαριστώ”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image