Η Ινδία πλησιάζει στο τέλος της περιόδου εμπορίας 2023/24 (Απρίλιος 2023-Μάρτιος 2024) με τα κρατικά αποθέματα να κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αυτό μεταξύ των άλλων επισημαίνει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε σχετική έκθεση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες.

Σημειώνεται πως η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα – παραγωγός και καταναλωτής σιταριού, πίσω από την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση διατηρεί εγχώρια προγράμματα στήριξης για παραγωγούς και επιδοτήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.

Η Food Corporation of India προμηθεύεται σιτάρι από τους παραγωγούς και διατηρεί κρατικά αποθέματα για προγράμματα δημόσιας διανομής. Οι κρατικές προμήθειες υποχώρησαν τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017. Λαμβάνοντας υπόψη τα προγράμματα επισιτιστικής ασφάλειας, η κυβέρνηση δημοπρατούσε το προηγούμενο διάστημα κρατικές προμήθειες σε μια προσπάθεια καταστολής του υψηλού πληθωρισμού των τιμών των σιτηρών.

Τα αποθέματα που τελειώνουν για το 2023/24 (από την 1η Απριλίου 2024) προβλέπονται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών και μόνο ελαφρώς πάνω από το ελάχιστο επιθυμητό της κυβέρνησης επίπεδο αποθεμάτων ασφαλείας.

Featured Image

Η Ινδία απουσίαζε ως επί το πλείστον από το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού, καθώς τα αποθέματά της έγιναν πιο αυστηρά. Παρά την άνοδο εγχωρίως των του σιταριού, η ινδική κυβέρνηση έχει επιβάλει δασμούς εισαγωγής 40 τοις εκατό από τον Απρίλιο του 2019. Ο δασμός έχει καταστήσει το εισαγόμενο σιτάρι σε μεγάλο βαθμό μη ανταγωνιστικό.

Ωστόσο, καθώς οι εγχώριες τιμές έχουν αυξηθεί, πρόσφατα έχουν αναφερθεί αποστολές σιταριού στην Ινδία από εξαγωγείς όπως η Αυστραλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση,
και ο Καναδάς.

Η επερχόμενη συγκομιδή της Ινδίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα φέρει μια ανακούφιση σε σχέση με τα αποθέματα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image