Ο Πέτρος Τζαβέλλας ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία φρούτων στην Έδεσσα.

Εκτός από τα γνωστά κεράσια, ντομάτες κ.λπ. τα τελευταία χρόνια έχει μπει και στην παραγωγή καρπών τζίτζιφας, μιας παλιάς καλλιέργειας, που λίγοι νέοι σε ηλικία γνωρίζουν.

Για το δέντρο τζίτζιφα, τους καρπούς του οποίου πολλοί αποκαλούν “γιατρό” για τις εκπληκτικές του ιδιότητες, μιλάει στο Agronewsbomb ο Πέτρος Τζαβέλλας. “Προσωπικά καλλιεργώ τζίτζιφα σε 10 στρέμματα γης. Οργανωμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα δεν υπάρχει, παρά μόνο δέντρα διάσπαρτα που τα ξέρουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Παραγωγή η τζίτζιφα δίνει από το τρίτο έτος φύτευσης και συγκεκριμένα πέντε με έξι κιλά ανά δέντρο. Σε φουλ ανάπτυξη δίνει 30 και 40 κιλά το δέντρο. Κάνει σε όλους τους τόπους, ακόμα και στα 500 – 600 μέτρα που είμαστε εμείς. Γενικά δεν έχει απαιτήσεις σε λίπασμα ή φυτοπροστατευτικά καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα και δεν έχει εχθρούς. Προσωπικά λιπαίνω τα δέντρα μου για πιο γρήγορη ανάπτυξη”, τονίζει.

Featured Image

Η συλλογή των καρπών, όπως λέει ο κ. Τζαβέλλας, γίνεται αυτή την περίοδο και στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης της αγοράς κυρίως των νησιών, αλλά όχι μόνον. Για να καταλάβει κανείς ότι οι καρποί είναι έτοιμοι για μάζεμα, πρέπει να γίνουν καφετί σε χρώμα ή προς το καφέ, προσθέτει ο ίδιος, ενώ τελικά αναφέρει πως στη γεύση του καρπού που έχει εκπληκτικές ιδιότητες, πολλοί το παρομοιάζουν με κάτι σαν μίξη μπανάνας-μήλου.

Τέλος το προϊόν καταναλώνεται νωπό ή αποξηραμένο.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image