You are currently viewing Θερμική “βόμβα” στην Ισπανία, θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς Κελσίου

Θερμική “βόμβα” στην Ισπανία, θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς Κελσίου

Η Ευρώπη δοκιμάζεται από έναν πρωτοφανή καύσωνα, καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν ακόμη και τους 45 βαθμούς. Στην Ισπανία σε κάποιες περιοχές οι θερμοκρασίες αυτές καταγράφηκαν την Κυριακή.

Στη νότια Βρετανία, ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει σήμερα τους 31°C, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες τη Δευτέρα, με μέγιστες τιμές έως και 34°C σε κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Αγγλίας – επίπεδα που μπορεί να σπάσουν ρεκόρ Ιουνίου για τη χώρα. Αυτές οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστες για τη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ασθενοφόρα βρίσκονται σε ετοιμότητα κοντά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, ενώ στην Ιταλία έχουν δημιουργηθεί ειδικά «μονοπάτια θερμοπληξίας» σε νοσοκομεία, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα περιστατικά πολιτών που υποφέρουν από την ακραία ζέστη.

Ήδη από το Σάββατο, η Ισπανία κατέγραψε ένα ρεκόρ, που απομένει να επιβεβαιωθεί, από την αρχή της καταγραφής των δεδομένων, με 46 βαθμούς Κελσίου στη Γρανάδα, στην Ανδαλουσία (νοτιοδυτικά). Το προηγούμενο ρεκόρ ανερχόταν σε 45,2 βαθμούς Κελσίου στη Σεβίλλη τον Ιούνιο του 1965.

Ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης και στη θάλασσα: η Μεσόγειος ξεπέρασε τους 26 βαθμούς Κελσίου στις Βαλεαρίδες, ένα όριο «τυπικό για τα μέσα Αυγούστου», σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Στην Ιταλία, 21 πόλεις τέθηκαν σε μέγιστο συναγερμό σήμερα για ακραία ζέστη, ιδίως το Μιλάνο, η Νάπολη, η Βενετία, η Φλωρεντία και η Ρώμη, όπου ασθενοφόρα έχουν σταθμεύσει σε κοντινή απόσταση από τουριστικά αξιοθέατα.

Τα τμήματα επειγόντων των ιταλικών νοσοκομείων έκαναν λόγο για μια αύξηση 10% των περιστατικών θερμοπληξίας, σύμφωνα με τον Μάριο Γκουαρίνο, τον αντιπρόεδρο της ιταλικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ιδίως στις πόλεις, που όχι μόνο καταγράφουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά επίσης ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας».

Στη Βενετία, οργανώθηκαν δωρεάν επισκέψεις με ξεναγό για τους άνω των 75 ετών στα κλιματιζόμενα μουσεία και τα δημόσια κτίρια και στη Ρώμη προβλέπεται δωρεάν είσοδος στις πισίνες για τους άνω των 70 ετών, σύμφωνα με το thepressroom.gr.

Στην Πορτογαλία, πολλές περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λισαβόνα, έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό έως αύριο το βράδυ εξαιτίας των «εξαιρετικά υψηλών τιμών μέγιστης θερμοκρασίας που επιμένουν», σύμφωνα με το πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA).

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επίσης μεγάλος, όπως στη Σικελία, όπου οι πυροσβέστες έδωσαν το Σάββατο μάχη με 15 μέτωπα.

Η Γαλλία δεν έχει μείνει ανέπαφη από το επεισόδιο καύσωνα, που ξεκίνησε την Παρασκευή. Εκ των 95 διαμερισμάτων που μετρά η χώρα, 73 διαμερίσματα τέθηκαν σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου στις νότιες ακτές της Μεσογείου.

Μονάχα τα παράλια της Μάγχης (βόρεια) καταγράφουν θερμοκρασίες μικρότερες των 30 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Όμως, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας Météo-France έχει ήδη προειδοποιήσει πως οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα. Η κορύφωση, κατά την οποία μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 39 και 40 βαθμών Κελσίου θα είναι «αρκετά συχνές», θα λάβει χώρα «γύρω στην Τρίτη ή Τετάρτη, ανάλογα με τις περιοχές».