Έξαλλοι οι αγρότες με τις μεροληπτικές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ να χορηγεί κατά βούληση ενισχύσεις.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι αγρότες της Μαγνησίας στη χθεσινή μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση έξω από το κτίριο κεντρικής διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, διεκδικώντας την επίλυση μίας σειράς προβλημάτων, που αν δεν αντιμετωπιστούν καθιστούν ανέφικτη την παραμονή τους στον πρωτογενή τομέα, όπως λένε.

Οι αγρότες δήλωσαν αγανακτισμένοι από «τα δυο μέτρα και δύο σταθμά» που υιοθέτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τους μηλοπαραγωγούς, ενώ, όπως κατήγγειλαν, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι οι εξαγγελίες αφορούσαν μόνο τους παραγωγούς της Αγιάς με στρεμματική ενίσχυση 300€/στρέμμα και όχι τους μηλοπαραγωγούς της Μαγνησίας ή και άλλων περιοχών, που αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα.

Στη μηχανοκίνητη πορεία, που ξεκίνησε από τη Ζαγορά, για να συναντηθούν οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου με συναδέλφους τους από το Κεντρικό Πήλιο στον περιφερειακό και στη συνέχεια να κατευθυνθούν μέσω των κεντρικών δρόμων στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, καταμετρήθηκαν περισσότερα από 110 αγροτικά μηχανήματα.

Για αρκετή ώρα η κυκλοφορία στους δρόμους του Βόλου γινόταν μέσω παρακάμψεων που έκανε νωρίτερα η Τροχαία, ώστε να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό μπλακ άουτ.

Με παρατεταμένα κορναρίσματα και τις σημαίες πάνω στα αγροτικά, οι παραγωγοί έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, καλώντας τους πολίτες να συνδράμουν τον αγώνα τους.

Στο πλευρό τους στη συγκέντρωση βρέθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, καθώς επίσης ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Featured Image

Στη χθεσινή κινητοποίηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεοδωρής Γεωργαδάκης επισήμανε ότι «δεν θα ανεχθούμε σε καμία των περιπτώσεων, άλλον εμπαιγμό ή άλλη κοροϊδία. Απαιτούμε την άμεση στήριξή μας για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής». Ο ίδιος επέκρινε ότι δεν παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με το βλέμμα στραμμένο στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα που αποφασίστηκε η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Σέχας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου, ανέφερε ότι οι αγρότες ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση να ανακοινώσει την ενίσχυση των μηλοπαραγωγών ανά στρέμμα καλλιέργειας και την άμεση καταβολή των χρημάτων, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος παραγωγής. «Διαφορετικά δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις βασικές τους υποχρεώσεις», προέβλεψε.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι παριστάμενοι βουλευτές. Ο Αλ. Μεϊκόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι βαθμολογείται κάτω από το μηδέν, διότι δεν μπορεί εδώ και 2,5 χρόνια να αποζημιώσει για τις ζημιές και επειδή στην περιοχή του Πηλίου δεν ενισχύσει τους παραγωγούς για ένα προϊόν που παράγει υπεραξία όπως είναι τα μήλα.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου με τη σειρά της υποστήριξε ότι υπάρχουν χρήματα για τους αγρότες, καθώς υπάρχει το deminimis, που θα μπορούσε από το 2020 να αυξηθεί κατά 30 εκ. ευρώ, αλλά και ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Κρίσεων και άλλα έκτακτα εργαλεία που θα έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί, ενώ ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι επιβίωσης και κάλεσε το αγροτικό κίνημα να εντείνει την πάλη, τις διεκδικήσεις του, για να κατακτήσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Εκ μέρους ταξικών σωματείων που βρέθηκαν και χαιρέτισαν την κινητοποίηση ο Κώστας Στεργίου, ο οποίος χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα των αγροτών.

Στο πλευρό των αγροτών δήλωσε επίσης ο Αποστόλης Τσακανίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει λύσει το πρόβλημα με το κόστος παραγωγής, αν θέλει οι παραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να προσφέρουν φρέσκα, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα στους καταναλωτές. «Αν δεν λυθεί το πρόβλημα θα γίνουν εισαγωγές και θα πεινάσουμε όλοι μαζί», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από Ταχυδρόμο

Featured Image