Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες του Agronewsbomb για τις επερχόμενες αλλαγές στο ΥπΑΑΤ.

Εν αναμονή των αποφάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό, που όλα δείχνουν ότι είναι πιθανό να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες βρίσκονται οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό άρχισε μετά το μήνυμα της κάλπης και το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε την επίσκεψη του στην Ιορδανία και ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με υπουργούς (Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Χατζηδάκης, Α. Γεωργιάδης) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ο σχεδιασμός είναι να γίνει την Τετάρτη ο ανασχηματισμός, την Πέμπτη η ορκωμοσία της κυβέρνησης και την Παρασκευή να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο ανασχηματισμός να γίνει την Πέμπτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δύο απόψεις για το πως πρέπει να κινηθεί ο Κ. Μητσοτάκης. Οι Α. Σκέρτσος και Α. Πατέλης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει τον κεντρώο προσανατολισμό της, προσπαθώντας να κερδίσει τους ψηφοφόρους που δεν την ψήφισαν αλλά δεν πήγαν και σε άλλα κόμματα. Άλλοι, της δεξιάς πτέρυγας, πιστεύουν ότι θα πρέπει η ΝΔ ακολουθώντας την πανευρωπαϊκή τάση να στρίψει προς τα δεξιά.

Στην κυβέρνηση δεν έχουν αναλύσει πλήρως τα αίτια της ήττας, αλλά εκτιμούν ότι υπήρξαν διάφοροι λόγοι, από τον γάμο των ομόφυλων μέχρι την ακρίβεια, τη δυσαρέσκεια των ελεύθερων επαγγελματιών για το ασφαλιστικό, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού που αύξησε τα βάρη τους, την ενόχληση για τα Τέμπη, το σκάνδαλο με τη διαρροή των email, και άλλα. Σε σχέση με τον αγροτικό κόσμο, όπως σε όλες τις τάξεις η ΝΔ υπέστη φθορά, ωστόσο εδώ η διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα ήταν εξαιρετικά μεγάλη ενώ σε περιοχές με ζημιές από τον Daniel η ΝΔ κρατήθηκε ψηλά.

Ο πρωθυπουργός έχει περιθώρια για εκτεταμένες αλλαγές στην κυβέρνηση καθώς στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και άλλα. Ακούγεται επίσης ότι στον ανασχηματισμό θα αξιοποιήσει αυτή τη φορά στελέχη της παράταξης και όχι μεταγραφές εκτός Νέας Δημοκρατίας κι ότι θα γίνουν πολλές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών. Δεν αποκλείεται, επίσης, πέρα της αλλαγής των προσώπων να υπάρξουν και συγχωνεύσεις υπουργείων.

Featured Image

Τα ονόματα που ακούγονται

Ως προς τα ονόματα οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με τα «Νέα» φήμες κάνουν λόγο για επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Θόδωρο Σκυλακάκη να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και τον Μάκη Βορίδη να μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θέση αναζητείται και για τον Άκη Σκέρτσο που είναι πιθανόν να μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός σχεδιασμών ακούγεται ότι είναι πιθανόν να μείνουν οι Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Βρούτσης αλλά και η Νίκη Κεραμέως.

Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πιθανότερο σενάριο, λέει πως θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά όχι μεγάλες αλλαγές, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και τυχόν δραστικές… τροποποιήσεις, θέλουν χρόνο, που δεν υπάρχει…

Ως προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο μόνος τρόπος να φύγει από το ΥπΑΑΤ είναι αν αναβαθμιστεί, παίρνοντας άλλο, μεγαλύτερο υπουργείο. Ως εκ τούτου ακούγεται για είσοδο στο σχήμα της Φωτεινής Αραμπατζή, βουλευτού Σερρών της ΝΔ και πρώην ΥφΑΑΤ, του Χρ. Κέλλα από τη Λάρισα αν δεν μετακινηθεί στο Υγείας ή στο Κλιματικής Κρίσης, του Θανάση Παπαθανάση από την Αιτωλοακαρνανία κ.ά.

Μεγάλη έκπληξη, που θα μπορούσε να συγκρατήσει τις διαρροές προς την Ελληνική Λύση, θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιστροφή Βορίδη στη Βάθη, άσχετα αν φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, μια τέτοια συνθήκη.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Featured Image