Έπειτα από συνεργασία τού Τελωνείου Δράμας με την ΔΑΟΚ Δράμας κατασχέθηκαν εκατοντάδες κιλά παράνομων-πλαστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Στις 13-03-2024 και ώρα περί τις 15:00, στον Μεθοριακό Σταθμό Εξοχής, υπάλληλοι τού Τελωνείου Δράμας, παρουσία στελεχών της Υπηρεσίας μας, δέσμευσαν φορτηγό αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, το οποίο ήταν έμφορτο με συσκευασίες παράνομων φπ. Οι συσκευασίες των φ.π. ήταν τοποθετημένες σε χαρτοκιβώτια που εξωτερικώς έφεραν αυτοκόλλητη σήμανση ως «ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ». Οι συσκευασίες των φ.π. έφεραν ετικέτες ενδείξεις στην αγγλική ή στην τουρκική γλώσσα. Το φορτηγό αυτοκίνητο οδηγήθηκε σε αποθηκευτικό χώρο τού Τελωνείου Δράμας, όπου το φορτίο του κατασχέθηκε από στελέχη τού Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας και φυλάσσεται προκειμένου να οδηγηθεί προς ασφαλή καταστροφή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Έχουν γίνει οι διαδικασίες για την επιβολή ποινικών κυρώσεων στον διακινητή τού παράνομου φορτίου. Συνολικά κατασχέθηκαν 856 λίτρα υγρών και 150 κιλά στερεών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Featured Image

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή [Κανονισμός (ΕΚ) 1107/2009] και την εθνική νομοθεσία (Νόμος 4036/2012) «ένα φντοπροστατεντικό προϊόν δεν διατίθεται στην αγορά ούτε χρησιμοποιείται αν δεν έχει αδειοδοτοθεί στο οικείο κράτος μέλος».

Επομένως, ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν που δεν έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως παράνομο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να λογίζονται επιπλέον ως επικίνδυνα καθώς είναι άγνωστο τις περισσότερες φορές το περιεχόμενό τους, ή είναι πλαστά χωρίς εγγυημένη σύνθεση.

Τα νόμιμα φ.π. φέρουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα, που αναφέρει τον αριθμό έγκρισης, την εταιρεία κάτοχο της έγκρισης, τις οδηγίες χρήσης, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ο χρήστης όταν το εφαρμόζει, τις οδηγίες για περίπτωση ατυχήματος κλπ.

Featured Image