Σε λιπάσματα φιλικότερα προς το περιβάλλον αλλά και προς τη βιωσιμότητα είναι η κατεύθυνση στην οποία έχει στραφεί ο κλάδος, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκ μέρους του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Ρουσσέας και το μέλος του ΔΣ του ΣΠΕΛ, κ. Βεβελάκης Γιάννης.
Ανάμεσα στις δράσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται και αυτές που ενισχύουν την ορθολογική χρήση λιπασμάτων με ειδικές τεχνολογίες, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λίπανσης.
Μεγάλης αποδοχής από τους αγρότες έχει τύχει το 6ο Οικολογικό Σχήμα της νέας ΚΑΠ, που αφορά τη χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης, λιπασμάτων με αναστολέα/παρεμποδιστή και προϊόντων ή λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες σε συνδυασμό με ψηφιακή εφαρμογή.
Μέσω αυτού «δίνεται κίνητρο για την υιοθέτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών στη θρέψη φυτών με σύγχρονες τεχνολογίες, που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά της ελληνικής γεωργίας» σημείωσε ο κ. Ρουσσέας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 85% της συνολικής κατανάλωσης των λιπασμάτων του 3ου τριμήνου από τους αγρότες έχει αλλάξει συντριπτικά υπέρ των λιπασμάτων που επιδοτούνται.
Πάντως όπως τονίζει ο ίδιος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις σε δεύτερο χρόνο «όπως να επιτρέπεται η εναλλαγή των προϊόντων λίπανσης που χρησιμοποιούνται στο ίδιο αγροτεμάχιο ανάλογα τις ανάγκες της καλλιέργειας και να αυξηθεί η ενίσχυση, η οποία είναι προφανές ότι είχε υπολογιστεί το 2020, δηλαδή πριν την έντονη γεωπολιτική αστάθεια που έχει επηρεάσει παγκόσμια το κόστος παραγωγής των λιπασμάτων».
Η κατάσταση στην αγορά λιπασμάτων
Οι μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες, λόγω της θεομηνίας «Ντάνιελ» είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν τεράστιες παραγωγές, και να βρεθούν κάτω από το νερό περισσότερο από ένα εκατομμύριο στρέμματα. Μάλιστα πολλά από αυτά είναι ακόμη βυθισμένα κάτω από το νερό, όπως οι εκτάσεις κοντά στη λίμνη Κάρλα.
Σε άλλα χωράφια όπου καταστράφηκαν οι παραγωγές αλλά τα νερά υποχώρησαν, οι αγρότες επέλεξαν να καλλιεργήσουν σιτάρι, το οποίο έχει λιγότερες απαιτήσεις σε εισροές.
«Πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να μη χρησιμοποιήσουν λιπάσματα, κατά τη διάρκεια της σποράς» σημειώνουν και υπογραμμίζουν «υπάρχουν επίσης ανοικτές υποχρεώσεις από τους αγρότες στην αγορά εφοδίων, λόγω οικονομικών προβλημάτων, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και τις εταιρείες λιπασμάτων».
Επιπλέον, κάποιοι επέλεξαν να καλλιεργήσουν σιτάρι σε χωράφια που παλιά έσπερναν βαμβάκι, καθώς έχει λιγότερες απαιτήσεις σε εισροές.
Οι ποσότητες λιπασμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας συνολικά θα είναι μειωμένες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας.
«Τώρα, η λίπανση της ελιάς είναι σε εξέλιξη. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, καθώς και ο καιρός είναι προς στιγμή ευνοϊκός, (βροχές με περιόδους καλού καιρού ενδιάμεσα) που επιτρέπουν τις καλλιεργητικές εργασίες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ και πρόσθεσε «Επιπλέον, η υψηλή τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να επηρεάσει θετικά την λίπανση της ελιάς, καθώς οι αγρότες θα επενδύσουν για την αύξηση της ποιότητας του λαδιού».