Στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Πρωινός Τύπος» του Παναγιώτη Τσακανίκα φιλοξενήθηκε το πρωί της Πέμπτης, 14 Μαρτίου 2024 ο Δημοσθένης Καπώνης, με την ιδιότητα του Γραμματέα του Συντονιστικού των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου.

Ο κ. Καπώνης σχολίασε το master plan των Ολλανδών και την περιληπτική έκθεση μελέτης της HVA για τη Θεσσαλία που είδε το φως της δημοσιότητας, μέσω της οποίας γίνεται ξεκάθαρα λόγος για μερική εκτροπή του άνω ρου Αχελώου προς τη Θεσσαλία, ως τη «μόνη βιώσιμη λύση» για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου.

Πιο αναλυτικά είπε: «Παρακολουθώ σε καθημερινή βάση όλες τις εξελίξεις για την επιχειρούμενη -εδώ και πολλά χρόνια- εκτροπή του Αχελώου. Κάποια πράγματα μας προβληματίζουν.

Όταν εκδηλώθηκαν πλημμύρες τον περασμένο χρόνο στη Θεσσαλία η Κυβέρνηση ανέθεσε μελέτες σε μια Ολλανδική εταιρεία για να έχουν μια σφαιρική αντιμετώπιση στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας».

Τόνισε πως ο νυν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας σε αντίθεση με τον προκάτοχό του κ. Αγοραστό ήταν κατά της εκτροπής, αλλά αίφνης στην πορεία, άλλαξε γνώμη.

Featured Image

Την ίδια σχεδόν στιγμή , «στην πρώτη δημοσίευση των απόψεων των Ολλανδών μελετητών δεν υπήρχε πουθενά το σενάριο της μελλοντικής εκτροπής, λέγοντας κατηγορηματικά να αφήσουν τα μεγάλα πράγματα και πως πρέπει να εστιάσουμε στα Ποτάμια και τους χειμάρρους. Τώρα όμως, βλέπουμε μια μεταστροφή του κλίματος, με τον κ. Κουρέτα να λέει πως η μόνη βιώσιμη λύση είναι η εκτροπή του Αχελώου για να καλυφθεί το υδάτινο έλλειμα της Θεσσαλίας, ενώ υπάρχουν κι άλλοι τρόποι και κατά έναν περίεργο τρόπο οι Ολλανδοί τώρα μιλούν και εκείνοι για εκτροπή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δημοσθένης Καπώνης.

Αξιοσημείωτο ακόμη είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης Αναθεώρησης των Διαχειριστικών Σχεδίων λεκανών απορροής ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων της, με αποτέλεσμα να απειλείται με μεγάλο πρόστιμο απο την Ε.Ε. Το φθινόπωρο είχε γίνει εκδήλωση διαβούλευσης και στην Αιτωλοακαρνανία για το Υδατικό Διαμέρισμα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όπου και εκεί διαπιστώθηκε πως επιχειρούνταν να ενταχθεί η εκτροπή. Το αντίστοιχο Σχέδιο για τη Θεσσαλία, επίσης θέτει θέμα εκτροπής του ποταμού. «Μήπως όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους; Δηλαδή η μη ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων με τη μελέτη των Ολλανδών;» διερωτάται εύλογα ο κ. Καπώνης που ξεκαθαρίζει πως το Συντονιστικό παρακολουθεί και καταγράφει όλες τις εξελίξεις. «Η σύμπνοια και η ομόνοια των τοπικών φορέων, είναι οδηγός για το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια» συμπλήρωσε.

Αναλυτικά, όλα όσα είπε στον Π. Τσακανίκα και στον Antenna Star 103.5:

Πηγή: agriniopress.gr

Featured Image