Οι κύριες γεωργικές οργανώσεις της κοινότητας της Βαλένθια – Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-Asaja), Asaja Alicante, La Unió Llauradora i Ramadera, ο Αγρότης Συντονιστής της Χώρας της Βαλένθια (CCPV-COAG) και η Ένωση Μικρών Αγροτών και Αγροτών (UPA- PV)-, με την υποστήριξη των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Κοινότητας της Βαλένθια, διοργάνωσαν την Πέμπτη στο λιμάνι της Castellón την πρώτη κοινή κινητοποίηση του κλάδου για να καταγγείλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την είσοδο παρασίτων και ασθενειών.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι άδειασαν κουτιά με σημαίες τρίτων χωρών που περιείχαν μανταρίνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την είσοδο παρασίτων και ασθενειών όπως η βαμβακοουρά, ο ψεύτικος σκόρος, η HLB ή η μαύρη κηλίδα που έχουν εισαχθεί από τρίτες χώρες ή που απειλούν να φτάσουν στην Ευρώπη χωρίς τους δέοντες ελέγχους .

Ο Rubén Ibáñez, πρόεδρος του PortCastelló, παρευρέθηκε στη συγκέντρωση και υποσχέθηκε να συζητήσει στο επόμενο συμβούλιο την αναθεώρηση των μπόνους 40% στις εισαγωγές εσπεριδοειδών. Όλες οι αντιπροσωπευτικές γεωργικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι καθιερώνουν ποσόστωση για τρίτες χώρες που παράγουν εσπεριδοειδή στη Μεσόγειο για να αποτρέψουν όλες τις εξαγωγές τους να έρθουν στην ΕΕ λόγω του πολεμικού προβλήματος στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο επιβραδύνει τις αγορές στην ύπαιθρο της Βαλένθια και πίεση στις τιμές, κάτω. Απαιτούν επίσης αμοιβαιότητα από την ΕΕ σε όλες τις νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, καθώς και αναθεώρηση και μελέτη των επιπτώσεων των υφιστάμενων συμφωνιών, ιδίως με την Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική και το Μαρόκο. Επιπλέον, απαιτούν μεγαλύτερο φυτοϋγειονομικό έλεγχο της παραγωγής από τρίτες χώρες και να καθορίσουν, από επιστημονική άποψη, μέγιστο αριθμό ανιχνεύσεων για κάθε παράσιτο ή ασθένεια καραντίνας, προκειμένου να απαγορευθούν οι εξαγωγές από τρίτη χώρα στην ΕΕ έως ότου η εν λόγω τρίτη χώρα ικανό να εγγυηθεί τη φυτοϋγειονομική ασφάλεια της παραγωγής του, επαληθευμένη από κοινοτικούς επιθεωρητές.

Featured Image

Λόγω των τελευταίων αναχαιτίσεων παρασίτων και ασθενειών στις εισαγωγές, ο κλάδος απαιτεί την επέκταση της ψυχρής επεξεργασίας σε όλες τις καλλιέργειες που είναι επιρρεπείς στη διάδοση του ψεύτικου σκόρου και σε όλες τις χώρες με την παρουσία αυτής της ασθένειας, καθώς και την αποστολή αποστολής επιθεώρησης σε Η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική να προσδιορίσουν την πραγματική έκταση της μαύρης κηλίδας στα εσπεριδοειδή τους και το Μαρόκο για τον ψεύτικο σκόρο στα φρούτα και τα λαχανικά τους.

Οι ανώτατοι εκπρόσωποι ζήτησαν πλήρη αλλαγή στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισπανίας, δίνοντας προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή γεωργία έναντι των περιβαλλοντικών κανονισμών, πάντα με βάση επιστημονικά κριτήρια. Για να σταματήσουν τις εμπορικές καταχρήσεις και τις χαμηλές τιμές, ζήτησαν επίσης αυστηρή συμμόρφωση με το Νόμο για την Τροφική Αλυσίδα με ρητή απαγόρευση των πωλήσεων με ζημία και παρακολούθηση αυτών.

Η ενότητα δράσης του αγροτικού τομέα της Βαλένθια θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου με πολλές ταυτόχρονες μονάδες τρακτέρ που θα κόψουν σημαντικούς δρόμους στην επαρχία του Αλικάντε και κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Βαλένθια. Αυτή η πρώτη φάση κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί εάν οι διοικήσεις δεν ανταποκριθούν με γρήγορα και δυναμικά μέτρα για τον επαναπροσανατολισμό της αγροτικής και περιβαλλοντικής τους πολιτικής.

Featured Image