Η SAG Corporation υλοποιεί ένα έργο στο Ουζμπεκιστάν για τη δημιουργία σύγχρονων εντατικών κτημάτων από καρυδιές Chandler και αμύγδαλα Guara και Avijor συνολικής έκτασης 60.000 στρεμμάτων.

Άρδευση με σταγόνες, πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης, αγρομετεωρολογικοί σταθμοί με αισθητήρες υγρασίας εδάφους και παραγωγή δενδρυλλίων με τη μέθοδο in vitro – όλα αυτά έχουν ήδη εφαρμοστεί σε αυτό το έργο. Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η μηχανοποίηση της συγκομιδής αμυγδάλων και η έναρξη γραμμών επεξεργασίας και συσκευασίας τελικών προϊόντων. Ορισμένες από τις φυτείες καρυδιάς και αμυγδάλου έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και οι πρώτες παρτίδες αυτών των προϊόντων έχουν παραδοθεί στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Σε μια συνέντευξη με ειδικούς του EastFruit, ο Sukhrob Akabirov, διευθυντής των κτημάτων της Sag Gardens LLC, μίλησε για το μεγαλύτερο έργο ξηρών καρπών στην Κεντρική Ασία.

– Πότε ξεκίνησε το έργο δημιουργίας εντατικών καρυδιών και αμυγδαλιών;

Το φθινόπωρο του 2017 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου για τη δημιουργία εντατικών κήπων καρυδιών της ποικιλίας Chandler και αμυγδάλων των παγκοσμίου φήμης ποικιλιών Guara και Avijor. Αρχικά, το έργο προέβλεπε τη δημιουργία φυτείας ξηρών καρπών έκτασης 5000 στρεμμάτων στην περιοχή Jambay της περιοχής Samarkand, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε η επέκταση της περιοχής, αρκετές φορές σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο. Αρχίσαμε να ιδρύουμε επιπλέον φυτείες καρυδιάς και αμυγδάλου στην περιοχή Bulungur της περιοχής Samarkand, στην περιοχή Yakkabag της περιοχής Kashkadarya, στην περιοχή Gallaaral της περιοχής Jizzakh και στην περιοχή Dzhargurgan της περιοχής Surkhandarya.

Ως αποτέλεσμα, από τον Ιούνιο του 2023, η συνολική έκταση των φυτειών ξηρών καρπών στις παραπάνω περιοχές είναι ήδη 4.800 στρέμματα. Από αυτά, 3.000 στρέμματα εντατικών οπωρώνων καρυδιάς Chandler και 1.800 αμυγδάλων Guara και Avijor με γονιμοποιητικές ποικιλίες Ferragnos και Fereduel.

Επιπλέον, η διαδικασία ίδρυσης νέων φυτειών συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα σχέδιά μας είναι να επεκτείνουμε την έκταση των φυτειών ξηρών καρπών σε 6.000 εκτάρια.

Γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι συγκεκριμένες ποικιλίες καρυδιών και αμυγδάλων;

Παραδοσιακά καλλιεργούνται στο Ουζμπεκιστάν και σε ολόκληρη την Κεντρική Ασία, οι τοπικές ποικιλίες καρυδιών και αμυγδάλων μπορούμε να πούμε ότι είναι ηθικά ξεπερασμένες από την άποψη των σύγχρονων τάσεων στην παγκόσμια αγορά ξηρών καρπών. Αν μιλάμε για την εξαγωγή αυτών των προϊόντων, για παράδειγμα, παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες καρυδιών με σκούρο πυρήνα προμηθεύονται κυρίως στις αγορές των χωρών της ΚΑΚ, ενώ οι καταναλωτές στην Ευρώπη, την Ασία και άλλες χώρες του κόσμου προτιμούν καρύδια με ανοιχτόχρωμο πυρήνας. Με μια λέξη, για να προχωρήσουμε πέρα ​​από την ΚΑΚ με ανταγωνιστικά προϊόντα, πρέπει να καλλιεργήσουμε ποικιλίες ξηρών καρπών που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την επιλογή των ποικιλιών καρυδιάς και αμυγδάλου στο πλαίσιο του έργου μας.

Από την άλλη, στην αρχή του έργου μας βασιστήκαμε και στη διαμόρφωση μιας εγχώριας αγοράς για αυτές τις ποικιλίες ξηρών καρπών. Αρκετά χρόνια μετά την έναρξη του έργου, μπορεί ήδη να δηλωθεί ότι στην εγχώρια αγορά του Ουζμπεκιστάν, τα καρύδια με ελαφρύ πυρήνα και λεπτό κέλυφος πωλούνται πολύ πιο ακριβά από τα καρύδια με σκούρο πυρήνα και παχύτερο κέλυφος. Όσο για τα αμύγδαλα, όσο μεγαλύτερη είναι η ψίχα, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή στην εγχώρια αγορά.

Επιπλέον, αυτές οι ποικιλίες ξηρών καρπών έχουν μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τις τοπικές ποικιλίες. Σχετικά με τις επιλεγμένες ποικιλίες αμυγδάλου, θα ήθελα να προσθέσω ότι έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό προϊόντων διπλού πυρήνα στη συνολική συγκομιδή σε σχέση με τις τοπικές ποικιλίες. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης που επηρεάζει την τιμή πώλησης των αμυγδάλων – όσο περισσότερα αμύγδαλα με διπλή ψίχα σε μια παρτίδα, τόσο χαμηλότερη είναι η τιμή αυτών των προϊόντων.

Όταν ξεκινήσαμε να υλοποιούμε αυτό το έργο το 2017, από όσο γνωρίζω, δεν υπήρχαν εμπορικές φυτείες με ξηρούς καρπούς Chandler και αμύγδαλα Guara και Avijor στο Ουζμπεκιστάν, τουλάχιστον δεν υπήρχαν μεγάλες φυτείες. Από αυτή την άποψη, είμαστε πρωτοπόροι στη δημιουργία μεγάλων φυτειών ξηρών καρπών αυτών των ποικιλιών.

Γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι συγκεκριμένες περιοχές του Ουζμπεκιστάν;

Οι περιοχές αυτές της χώρας επιλέχθηκαν με βάση τις κλιματικές συνθήκες και το έδαφος. Σε αυτές τις περιοχές, οι μέσες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και το χειμώνα είναι σταθερές και κατάλληλες για την καλλιέργεια καρυδιών και σημαντικός παράγοντας είναι η καλή παροχή νερού σε αυτές τις περιοχές της χώρας.

Ποιο μέρος των φυτεμένων δέντρων καρποφορεί ήδη;

Όλα σχεδόν τα περιβόλια με καρυδιές και αμυγδαλιές έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν καλλιέργειες. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και τις συστάσεις ξένων ειδικών, το πρώτο και το δεύτερο έτος καρποφορίας, αφαιρέσαμε τους καρπούς αμέσως μετά το σχηματισμό βλαστών.

Εξαιρώντας μέρος των φυτειών της πρώτης και της δεύτερης χρονιάς καρποφορίας, φέτος σκοπεύουμε να συλλέξουμε καρύδια σε 1.500 στρέμματα, και αμύγδαλα σε 800 στρέμματα.

Από ποιες χώρες εισήχθησαν τα φυτά;

– Στο αρχικό στάδιο του έργου για τη φύτευση φυτειών καρυδιάς Chandler σε 500 εκτάρια στην περιοχή Jambay της περιοχής Samarkand, φέρθηκαν δενδρύλλια από τις ΗΠΑ. Για τις υπόλοιπες φυτείες συνολικής έκτασης 2.500 στρεμμάτων, εισήχθησαν δενδρύλλια από την Τουρκία.

Όσον αφορά τα φυτά αμυγδάλου των ποικιλιών Guara, Avijor, Ferragnos και Fereduel, κάποια έφεραν από την Ισπανία, τα υπόλοιπα εισήχθησαν από την Τουρκία.

Εδώ θα σημειώσω σημαντικές πληροφορίες: στο πλαίσιο του έργου μας, το 2020, δημιουργήθηκε ένα φυτώριο σε 24 εκτάρια στην περιοχή της Σαμαρκάνδης για την παραγωγή δενδρυλλίων των ποικιλιών καρυδιάς Chandler και αμυγδάλου Guara, Avijor, Ferragnos και Fereduel. Εδώ έχουμε καθιερώσει την παραγωγή δενδρυλλίων με τη μέθοδο in vitro.

Featured Image

Προσελκύετε ξένους συμβούλους γεωπόνους;

Ναι, προσελκύουμε συμβούλους από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Τουρκία. Καταρτίζουν σχέδιο αγροτεχνικών μέτρων, καθεστώτων άρδευσης, σκοπιμότητας χρήσης ορισμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και άλλες απαραίτητες εργασίες. Ξένοι σύμβουλοι παρακολουθούν την κατάσταση του εδάφους και των δέντρων στο διαδίκτυο, τους παρέχουμε αμέσως όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και, εάν είναι απαραίτητο, προσαρμόζουν αυτά τα σχέδια, τα καθεστώτα ποτίσματος και τις τρέχουσες εργασίες. Επιπλέον, μια φορά κάθε έξι μήνες ή ένα χρόνο, επισκέπτονται τις φυτείες μας.

Η διαχείριση τεχνολογικών διαδικασιών στην περίπτωση εκατοντάδων και χιλιάδων εκταρίων φυτειών ξηρών καρπών είναι πολύ δύσκολο έργο χωρίς την εισαγωγή σύγχρονων καινοτόμων λύσεων, τι έχει γίνει ή γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση;

Η διαδικασία άρδευσης σε όλες τις φυτείες μας είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, η οποία περιλαμβάνει επίσης σύστημα παρακολούθησης για τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους και τους ρυθμούς άρδευσης. Αυτή η προσέγγιση μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων στη διαδικασία ποτίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται μόνο προσωπικό για τη λειτουργία του συστήματος και ένας μικρός αριθμός εργαζομένων στα χωράφια για την παρακολούθηση της απουσίας μηχανικής βλάβης στα εξαρτήματα αυτού του συστήματος. Σε κάθε κήπο όλων των περιοχών, εγκαθίστανται μετεωρολογικοί σταθμοί με αισθητήρες υγρασίας εδάφους, με βάση τους δείκτες των οποίων τα δέντρα ποτίζονται αυτόματα.

Όσον αφορά τη μηχανοποίηση της συγκομιδής αμυγδάλων, έχουμε ήδη παραγγείλει αρκετά κομμάτια εξοπλισμού από έναν κατασκευαστή στην Πολωνία. Αυτός ο εξοπλισμός συνδέεται σε ένα τρακτέρ και το τρακτέρ σταματά κοντά σε κάθε δέντρο, ξετυλίγεται ένα ειδικό υλικό, το οποίο τυλίγεται γύρω από το δέντρο από όλες τις πλευρές και στη συνέχεια ένας ειδικός αναδευτήρας κουνάει το δέντρο και όλοι οι καρποί καταλήγουν σε αυτό το ξετυλιγμένο υλικό. Μετά από αυτό, ο εξοπλισμός τραβάει το υλικό και τα αμύγδαλα πέφτουν πρώτα στον μεταφορέα και μετά σε έναν ειδικό συλλέκτη. Αντίστοιχη μηχανοποίηση συγκομιδής αμυγδάλου έχει ήδη εφαρμοστεί στις αμυγδαλιές της εταιρείας Udabno στη Γεωργία.

Στο πρώτο στάδιο της συγκομιδής των αμυγδάλων χρησιμοποιήσαμε τα λεγόμενα χειροκίνητα για να κουνήσουμε την αμυγδαλιά, απλώνοντας ένα μη υφαντό υλικό γύρω από το δέντρο όπου έπεφταν οι καρποί. Για τη φετινή σεζόν, έχουμε παραγγείλει 20 ακόμη μονάδες χειροκίνητων, αφού ο όγκος της συγκομιδής θα αυξάνεται με υψηλό ρυθμό κάθε χρόνο καθώς αυξάνεται η απόδοση ανά στρέμμα.

Σε ποιες χώρες εξάγατε την περσινή σοδειά;

Την περασμένη σεζόν εξάγαμε τα προϊόντα μας στη Μέση Ανατολή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη ρωσική αγορά.

Τι όγκο συγκομιδής καρυδιάς και αμυγδάλου προβλέπετε αυτή την εποχή;

Για τα αμύγδαλα – περίπου 500 τόνους, για τα καρύδια – τουλάχιστον 100 τόνους.

Έχει η εταιρεία δυνατότητα επεξεργασίας καρυδιών και αμυγδάλων;

Επί του παρόντος, δυστυχώς, όχι. Αυτή τη σεζόν θα κάνουμε παραγγελίες για διαχωρισμό, διαλογή και συσκευασία των προϊόντων μας σε εγκαταστάσεις άλλων επιχειρήσεων. Αλλά αυτό είναι μόνο την τρέχουσα σεζόν.

Έχουμε ήδη παραγγείλει γραμμές επεξεργασίας αμυγδάλων δυναμικότητας 2 τ./ώρα, η παράδοση των οποίων αναμένουμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Έτσι, μέχρι τη σεζόν 2024 θα έχουμε ήδη τη δική μας ικανότητα επεξεργασίας αμυγδάλου.

Ποια συγκεκριμένα στάδια τελειοποίησης και επεξεργασίας θα πραγματοποιηθούν σε αυτές τις εγκαταστάσεις;

Το πρώτο στάδιο επεξεργασίας αμυγδάλου – διαχωρισμός από το φλοιό και το αρχικό στάδιο καθαρισμού από ακαθαρσίες, πραγματοποιείται στα περιβόλια. Για το σκοπό αυτό έχει τοποθετηθεί κατάλληλος εξοπλισμός σε όλες τις αμυγδαλιές.

Στις γραμμές φινιρίσματος και επεξεργασίας αμυγδάλων, που σκοπεύουμε να λανσάρουμε στις αρχές του επόμενου έτους, θα πραγματοποιηθούν τα εξής: πρόσθετος καθαρισμός αμυγδάλων από υπολείμματα και άλλες ακαθαρσίες, ταξινόμηση κατά διαμέτρημα ενώ είναι ακόμα στο κέλυφος, σχίσιμο, βαθμονόμηση του πυρήνα , οπτική διαλογή κατά ελαττώματα πυρήνα, καθαρισμός από μεταλλικά στοιχεία και άλλες ακαθαρσίες, κρέμασμα και συσκευασία τελικών προϊόντων.

Ποιοι τύποι, μεγέθη και βάρη συσκευασιών υπονοούνται;

Αν μιλάμε για αμύγδαλα με κέλυφος, τότε πρόκειται για σακούλες βάρους 35 κιλών και κουτιά βάρους 10 κιλών για κάθε είδος αμυγδάλου.

Όσο για την αμυγδαλόψιχα, θα τα συσκευάσουμε σε δύο τύπους πλαστικών σακουλών – 500 γραμμαρίων και 1 κιλού.

Η διεθνής ομάδα EastFruit εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον Sukhrob Akabirov για τη συνέντευξη και εύχεται την επιτυχή υλοποίηση αυτού του έργου.

Πηγή: EastFruit

Featured Image