Ιδιαίτερα έντονο το εμπορικό ενδιαφέρον για τις περσινές ελιές Καλαμών από κάδες. Στόχος τα 2,5 ευρώ πλέον, λένε οι αγρότες και δεν πουλάνε.

Σε… όψιμο ενδιαφέρον οδηγεί τους εμπόρους η κατρακύλα των… αποθεμάτων Καλαμών σε όλη τη χώρα, αλλά και οι εκτιμήσεις για χαμηλότερη και μάλιστα πολύ σοδειά φέτος λόγω ακαρπίας, δάκου, γλοιοσπόριου και τοπικών χαλαζοπτώσεων. Αξίζει να σημειωθεί επ’ αυτού ότι τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν κι άλλες τοπικές χαλαζοπτώσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία ως επί το πλείστον, προκαλώντας και νέα μείωση της παραγωγής, ενώ παράλληλα, μαίνεται η τάση για ελαιοποίηση, όσο το ελαιόλαδο έχει αυτές τις δυναμικές προοπτικές για τιμές άνω των 10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά και όσο φρέσκια ελιά δεν μαζεύεται και πολύ, οι έμποροι αρχίζουν και βολιδοσκοπούν τους παραγωγούς ή τους κάνουν προσφορές για να πάρουν τις περσινές αποθηκευμένες σε κάδες, οι οποίες βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα πολλές. Κάπως έτσι στη Φθιώτιδα οι τιμές έχουν φτάσει στα 2 ευρώ σκούπα όπως γράψαμε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ στο δήμο Μεσολογγίου (Οινιάδες και Σταμνά) έχουν γίνει προσφορές σε παραγωγούς για τις περσινές με τιμή ακόμα και στα 2,10 ευρώ το κιλό και σκούπα.

Featured Image

Οι περισσότεροι παραγωγοί από την πλευρά τους διαβλέπουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου και έχουν βάλει πλέον στόχο τα 2,5 ευρώ, αλλιώς δεν πουλάνε. Μάλιστα αρκετοί είναι και οι παραγωγοί που δεν μπορούν να δώσουν τώρα προϊόν για λόγους φορολογικούς, δηλαδή για να πάνε για το νέο έτος τα εισοδήματα αυτά. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε άνοδο περαιτέρω και την φρέσκια που ήδη μαζεύεται, αλλά είναι πολύ λίγη σε ποσότητα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image