Ο πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων Χανίων, κ. Σπύρος Μπαλαντίνος, μιλά στο Agronewsbomb,  για την κατάσταση στην αγορά των τυροκομικών, αλλά και τα σχέδιά του, στο πλευρό του Σταύρου Αρναουτάκη, στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Κε Μπαλαντίνο, πως σχολιάζετε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των τυροκομικών;

Η τυροκομική σεζόν που μόλις τελείωσε ήταν από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές για τα τυροκομεία γενικά, καθώς δημιουργήθηκαν προβλήματα ρευστότητας σε πολλές επιχειρήσεις. Τα τυροκομεία είχαν να αντιμετωπίσουν και όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις με τις εξωφρενικές αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα κλπ. Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι ότι ενώ τα τυροκομεία έπρεπε να αφομοιώσουν αυξήσεις της τάξεως του 60%, οι τιμές στο ράφι αυξήθηκαν κατά 30-35%, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις λειτούργησαν με μειωμένη κερδοφορία, ώστε να μην εξοστρακιστούν τα προϊόντα από το τραπέζι των καταναλωτών.

Βλέπουμε τελευταία προσφορές σε διάφορα τυροκομικά και κυρίως τυρί, π.χ. γραβιέρα, αυτό πως το κρίνετε;

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει κάποιες προσφορές σε Κρητικά τυροκομικά, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα αποθέματα που έχουν τα τυροκομεία στα ψυγεία τους. Υπάρχουν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες τυριών και γι’ αυτό κάποιοι προσπαθούν να δώσουν τις ποσότητες αυτές σε χαμηλότερες τιμές, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την νέα τυροκομική σεζόν από τον Νοέμβριο χωρίς πολλά αποθέματα. Η κατάσταση αυτή ευνοεί σήμερα τον καταναλωτή, καθώς μειώνεται η τιμή, όμως σκεφτείτε ότι παράλληλα μειώνεται η ήδη μειωμένη κερδοφορία, προκαλώντας ζημιές στις επιχειρήσεις.

Ο Σπύρος Μπαλαντίνος με τον περιφερειάρχη Κρήτης

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα πέσει η τιμή παραγωγού στο γάλα;

Την τιμή θα την καθορίσουν η αγοραστική κίνηση, τα αποθέματα τυριών ανά την Ελλάδα και οι τιμές των ζωοτροφών. Θεωρώ ότι θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει και ο απολογισμός των ζημιών στην Κεντρική Ελλάδα, καθώς και εκεί μπορεί να είναι βαρόμετρο για διάφορες εξελίξεις. Τυροκομεία και εμπορεύματα καταστράφηκαν, κτηνοτροφικές μονάδες αφανίστηκαν, ζωοτροφές καταστράφηκαν, οπότε πρέπει να περιμένουμε.

Οι εξαγωγές πώς κινούνται;

Featured Image

Πιστεύω πως σε αυτό το κομμάτι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Κοιτώντας τα στατιστικά φαίνεται μία μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές των Κρητικών τυροκομικών, όμως αυτό δεν μεταφράζεται και σε κάποιο τεράστιο οικονομικό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή οι συνολικές εξαγωγές δεν είναι πάνω απο 4 εκ. Ευρώ, γεγονός που μας δείχνει ότι μπορούμε να οργανωθούμε για πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Τι πρέπει να γίνει δηλαδή σε αυτό το επίπεδο;

Απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά στα Κρητικά τυροκομικά με πρωτοβουλίες και δράσεις που θα στοχεύσουν σε συγκεκριμένες αγορές. Υπάρχει πρόθεση χρηματοδότησης για την χάραξη και την υλοποίηση μίας στρατηγικής η οποία θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη των εξαγωγών, όμως πρέπει να δημιουργήσουμε και εμείς τους φορείς που θα συντονίσουν αυτή την προσπάθεια. Στο άμεσο μέλλον στόχος είναι η δημιουργία, τόσο ενός Παγκρήτιου Συλλόγου Τυροκόμων, όσο και η ανάπτυξη του Δικτύου Κρητικού Τυριού, που ήδη υπάρχει και σήμερα. Πρέπει μα ακολουθήσουμε το παράδειγμα επιτυχημένων προσπαθειών, όπως αυτής των οινοποιών μέσω του Wines Of Crete, να μάθουμε και να συμπορευτούμε ώστε να ωφεληθεί η κρητική παραγωγή από τον πρωτογενή τομέα ως και την πώληση.

Μέσω της περιφέρειας, που πρόσφατα απ’ ό,τι μάθαμε, κατέρχεστε και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Σταύρο Αρναουτάκη, δεν μπορούν να ενθαρρυνθούν τέτοιες προσπάθειες;

Η Περιφέρεια έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες της σε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα στην Κρήτη και που θα ωθήσουν την εξαγωγική δραστηριότητα. Ήδη η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας κάνει αρκετές συντονισμένες κινήσεις, ενώ με διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ γίνεται προσπάθεια προώθησης των κρητικών προϊόντων στους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας. Για την περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη, οι επιχειρηματίες που σχετιζόμαστε με τα κρητικά προϊόντα και τον τουρισμό και που έχουμε την γνώση και την εμπειρία, πρέπει να είμαστε ενεργοί και να βοηθήσουμε ώστε να γίνονται προσπάθειες που θα φέρνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και μια ερώτηση για τις εκλογές που έρχονται. Πώς και πήρατε αυτή την απόφαση, να κατέλθετε υποψήφιος δηλαδή;

Είναι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφιος και τώρα βρίσκομαι αμέσως στα δύσκολα. Οι Περιφερειακές εκλογές είναι πολύ απαιτητικές καθώς πρέπει να ζητήσεις στήριξη από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο το Νομό. Θεωρώ όμως ότι αξίζει η προσπάθεια καθώς στην Περιφέρεια υπάρχει πεδίο για εμένα στο οποίο έχω γνώση και επαγγελματική εμπειρία. Η ενασχόληση μου επαγγελματικά με την μεταποίηση μου έχει δώσει τις γνώσεις σε όλα τα επίπεδα από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τον τελικό καταναλωτή, ενώ η ενασχόληση μου με τον τουρισμό τα τελευταία 17 χρόνια μου έχει δώσει την εικόνα του που και πως πρέπει να κινηθούμε για την διασύνδεση των κρητικών προϊόντων με τον τουρισμό

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image