Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης ζητά άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και αποζημίωση στο 100% και άμεσα των παραγωγών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε σχετική παρέμβαση αναφέρονται τα εξής: «Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και να επεκτείνεται όσο συνεχίζεται η ανομβρία και η ζεστή. Απαιτούμε να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δήθεν υποσχέσεις από τοπικούς φορείς, δήμο και βουλευτές, δεν μας ξεγελούν. Τα ίδια ακούσαμε και την περσινή χρονιά με την ακαρπία και δεν έχουμε δει τίποτα απολύτως. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες και τους αγρότες να τους αγνοεί επιδεικτικά.

Μετά από την διαμαρτυρία των αγροτικών συλλόγων της Μεσσηνίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη μας ενημέρωσαν ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και θα πρέπει να ελπίζουμε στα ΚΟΕ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ και τα ΚΟΑ, και την περσινή χρονιά φτιάχτηκαν και κατατεθήκαν φάκελοι για την ακαρπία που δεν έχουμε ενημέρωση για το τι γίνεται. Είναι καθαρά πολιτική απόφαση εδώ και τώρα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τι μπορεί να γίνει μέσα στα πλαίσια νόμων και κανονισμών. Η ελαιοσυγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει, πότε θα γίνει η εξατομίκευση της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή; Χθες έπρεπε να έχουν βγει γεωπόνοι έξω και να καταγράφουν την ζημιά.

Και ακόμη χειρότερο είναι ότι σε όλη αυτή την καταστροφή της ξηρασίας, που έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα του υψηλού κόστους παράγωγης, των ανοιχτών τιμών, την κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία και τις ελλιπείς υποδομές άρδευσης, με περίσσιο θράσος το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνουν ραβασάκια όπου ζητούν επιστροφή χρημάτων από την επιδότηση λόγο «λάθους». Τη στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις ακόμα και 50%, μας μιλάνε για «λάθη» και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πώς και πώς για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν αποδεχόμαστε τίποτα, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τίποτα, για προβλήματα και λάθη που δεν ευθυνόμαστε!

Έχουμε την δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Ο Σύλλογός μας θα κάνει ένα κύκλο περιοδειών και συσκέψεων τις επόμενες μέρες να ενημερώσει τους παραγωγούς και να συναποφασίσουμε πως θα διεκδικήσουμε οργανωμένα και μαζικά.

Διεκδικούμε:

Featured Image

Άμεση καταγραφή της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή.

Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο, με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

Πηγή: notospress.gr

Featured Image