Μια πολυαναμενόμενη επιδότηση από Ρουμάνους αγρότες στον τομέα των φυτών πρόκειται να καταβληθεί.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Πληρωμών και Παρέμβασης για τη Γεωργία (APIA), Ionuț Lupu, το λογισμικό για το καθεστώς πληρωμών “PD-04 – Ευεργετικές πρακτικές για το περιβάλλον που εφαρμόζονται στην αρόσιμη γη” έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι άδειες πληρωμής πρέπει να ξεκινήσουν κάπου στις 26 Φεβρουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σε εγρήγορση, ώστε αυτές οι καθυστερήσεις να αποκατασταθούν και οι αγρότες να λάβουν τα χρήματα το συντομότερο δυνατό. (…) Οι περισσότερες από τις συζητήσεις που είχαμε πρόσφατα σχετίζονταν με το PD-04. Υπογράψαμε τη σύμβαση για την ανάπτυξη του λογισμικού στις 28 Δεκεμβρίου 2023, είχαμε προθεσμία υλοποίησης στα τέλη Μαΐου. Εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, αύριο θα μπορέσουμε να λάβουμε τις ενότητες υπολογισμού πληρωμής και εξουσιοδότησης πληρωμής για δοκιμή, ώστε το Σαββατοκύριακο οι συνάδελφοι από την εξουσιοδότηση πληρωμής να κάνουν μια σειρά δοκιμών για τη λειτουργικότητα των μονάδων.

Featured Image

Από τη Δευτέρα οι συνάδελφοι θα εισάγουν όλες τις παραμέτρους για αυτό το μέτρο. Κατά την άποψή μας, το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης εβδομάδας, το λογισμικό θα πρέπει να είναι σε παραγωγή, να μπορεί να τρέχει από τους δικαιούχους και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα με την υποστήριξη που μας προσφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, μπορείτε να ξεκινήσετε την εξουσιοδότηση πληρωμής και στη συνέχεια τις πληρωμές. Ελπίζουμε συνολικά από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου να αρχίσουμε να κάνουμε πληρωμές», δήλωσε ο Ionuț Lupu για την AGRO TV, στην εκπομπή «Agriculture la Raport».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του APIA, από τους 46.000 δικαιούχους , οι περίπου 40.000 δεν έχουν κανένα κριτήριο αποκλεισμού, οπότε οι πληρωμές σε αυτούς μπορούν να γίνουν άμεσα, σύμφωνα με το agro-tv.ro.

«Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι έχουν εφαρμόσει μια σειρά από φίλτρα και μιλάμε για 40.349 δικαιούχους που δεν έχουν κανένα κριτήριο αποκλεισμού και που θα μπορούσαν να μπουν στην πληρωμή. Αυτό σημαίνει κάπου 4,76 εκατομμύρια εκτάρια και προϋπολογισμό 348 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Ionuț Lupu.

Featured Image