Featured Image

Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για μικρομεσαίους αγρότες που θέλουν να αγοράσουν νέο τρακτέρ σχεδιάζει ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φλορίν Μπαρμπου. Αποκάλυψε μερικές από τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας, της οποίας πρόεδρος είναι ο Τζορτζ Σκάρλατ.

Σύμφωνα με τον Scarlat, η χρηματοδότηση θα είναι μεταξύ 30.000 και 50.000 ευρώ και προορίζεται για αγρότες που εκμεταλλεύονται το πολύ 500 εκτάρια, δηλαδή 500 στρέμματα, όπως γράφει το agro-tv.ro.

«Θα ήταν αυτό το ποσό που προσδιορίστηκε ως αδιάθετο από το παλιό ΠΝΔΡ 2014-2020, περίπου 180 εκατ. ευρώ, μας είπε ο υπουργός, που θέλει να το χρησιμοποιήσει για ένα πρόγραμμα για τρακτέρ. Στοχεύστε μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, έως 500 εκτάρια. Το ποσό θα είναι μεταξύ 30.000 και 50.000 ευρώ, δεν είναι πολύ υψηλό, αλλά νομίζω ότι είναι ένα στήριγμα. Είναι ευρωπαϊκά χρήματα και κατάλαβα ότι ένα μέρος έρχεται μέσω του Ταμείου Περιβάλλοντος», δήλωσε ο Τζορτζ Σκάρλατ για την AGRO TV, στην εκπομπή «Agricultura la Raport».

Featured Image

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για την ίδια χρηματοδότηση που ανακοίνωσε η Διοίκηση του Ταμείου Περιβάλλοντος (AFM), δηλαδή «Rabla για τρακτέρ», ή αν πρόκειται για παρόμοιο πρόγραμμα που θα δρομολογούσε το Υπουργείο Γεωργίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα «Ράμπλα για τρακτέρ » ανακοινώθηκε από το ΑΦΜ για το ημερολόγιο του 2024 και η χρηματοδότηση μέσω αυτού πρόκειται να είναι 30.000 ευρώ/δικαιούχος. Ο προϋπολογισμός που ανακοίνωσε το ΑΦΜ είναι 500 εκατ. λέι, δηλαδή περίπου 100 εκατ. ευρώ. Μένει να δούμε αν αυτό είναι το πρόγραμμα στο οποίο αναφερόταν ο υπουργός Florin Barbu στις συζητήσεις στη Γερουσία ή αν το Υπουργείο Γεωργίας πρόκειται να ανακοινώσει άλλη χρηματοδότηση.